Иранците няма да се поддадат на американския натиск, а ще защитават независимостта си и ислямските ценности, обяви президентът на Иран Хасан Рохани. Той разкритикува за пореден път днес оттеглянето на Съединените щати от президента Доналд Тръмп от иранското ядрено споразумение, предаде Ройтерс. 

Иранският президент обвини САЩ, че се опитват да свалят режима в Техеран още от Ислямската революция през 1979 г. Иран си запазва правото да обогатява уран за мирни цели, подчерта той.

Междувременно тълпи от протестиращи в иранската столица превзеха историческия Голям покрит пазар и принудиха продавачите да затворят сергиите си снощи, предаде Асошиейтед прес. Това се е случва месеци след като подобни демонстрации разтърсиха страната. Хората изглеждат видимо разгневени от изпадналата в криза икономика на Ислямската република, съобщава агенцията.

Протестиращите започнаха да се събират още следобяд.

Непланираната демонстрация се проведе ден след като протести доведоха до затварянето на два големи търговски центъра за мобилни телефони и електроника в Техеран.

Полуофициалната иранска агенция ИСНА (ISNA) съобщи, че протестите са започнали след като иранският риал се срина до 90 000 за долар на черния пазар в страната въпреки опитите на правителството да контролира курса на валутата.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, показват протестиращи в пазара да крещят на дребните търговци, които отказват да затворят магазините си.

Протестите в Техеран са най-мащабните от 2012 г. насам, съобщават световни агенции.

Икономическите трудности на Иран са в резултат от оттеглянето на редица международни компании от страната след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади страната си от споразумението за ядрената програма на Иран.

В края на миналата година подобни икономически протести избухнаха Иран и се разпространиха в 75 по-големи и по-малки градове. Това бяха най-големите демонстрации в страната след спорните президентски избори през 2009 година. При протестите в края на декември и началото на януари загинаха най-малко 25 души, а близо 5000 бяха арестувани.