Нужда от вот на недоверие, но не просто в парламента срещу правителството, а в държавата - срещу политическото статукво - това поискаха от "Демократична България". Призивът идва часове преди Народното събрание да гласува поискания от левицата вот заради провал в сферата "сигурност", от който резултатът е повече от ясен. 

От "Демократична България" обвиниха кабинета "Борисов 3" в това, че ни отдалечава от ядрото на Европа заради клиентелисткия начин на управление. И представиха аргументи. 

Председателят на ДСБ и съпредседател на обединението Атанас Атанасов обяви дебатите по поискания от левицата вот на недоверие за "парламентарна пародия".

"Този вот на недоверие бе поредно обезличаване на най-важната институция. Премиерът Бойко Борисов не присъстваше в пленарната зала - появи се в мултимедия. Вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов писа дълго някакви неща, но не се изказа. Вътрешният министър Валентин Радев нито писа, нито се изказа. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни колко е било хубаво, когато самият той бе вътрешен министър, но го направи извън пленарната зала. Нито едно изказване от ГЕРБ нямаше в залата. На какво прилича всичко това", попита Атанасов.

По думите му в мотивите на БСП за вот на недоверие е имало доста фактология, но е липсвало най-важното - БСП, която има 80 народни представители, изобщо не е поставила въпроса за отсъствието на министър-председателя от залата, както и за това ,че състоянието на сектора "сигурност" е такова, "защото цялата система е заграбена от сарайско-библиотекарския кръг".

От "Демократична България" бяха категорични, че покрай постановката с вота на недоверие са минали скандални решения, на които нито опозицията, нито медиите са обърнали внимание. И това е още едно основание да се иска оставката на властта. 

Борислав Сандов от "Зелените", които са част от "Демократична България", изброи тези скандални решения:

Първо - решението за отмяна на решението на кабинета "Борисов 1" за спиране на корупционния проект АЕЦ "Белене". 

Второ - взетото "на тъмно" решение на Министерския съвет за рестарт на концесията на "Летище София"

Трето - искане на заем от Световната банка за сектора "околна среда и води", след като такъв вече бе изтеглен за стратегия за справяне с климатичните промени, каквато обаче все още нямаме.

Четвърто - решението на Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов да представлява страната на заседанието на ЮНЕСКО в Бахрейн в момента, докато там се взима решение за съдбата на Национален парк "Пирин". 

По повод ситуацията с ЮНЕСКО Сандов разказа и кои са "партньорите" на управлението в желанието му да промени доклада на международната организация, в който се настоява всички дейности на територията на парка да се случват след екооценка. По думите му единствено страни като Танзания, Ангола, Куба, Босна и Херцеговина - която е единствената европейска страна, Азербайджан, Китай са подкрепили българската позиция на "Пирин".

"Страните, които подкрепят правителството, са все такива, които са далеч от демокрацията, в някои има авторитарни и тоталитарни режими. Явно това е политическото семейство на увравляващите. Това е показател как България се отклонява от европейския си път", заяви Сандов. 

Председателят на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов също обяви как страната ни се отдалечава от партньорите си в Европа и остава все по-видимо в периферията, докато ядрото на съюза се очертава около страните от Еврозоната и сътрудничеството в сферата на отбраната и сигурността.

"Отново се оплакваме от някакви нови изисквания за Еврозоната и т. н. А всъщност проблемът е другаде - България страда от липса на доверие, затова на Бойко Борисов му казват: "Ние не искаме да влизате по-навътре в нашата интеграционна рамка". Докато имаме това правителство - то ще ни тласка към периферията на ЕС. Ядрото на ЕС ще е около Еврозоната и сътрудничеството в отбраната и сигурността. Но България няма да си намери мястото там, докато се управлява по този начин", заяви Иванов.

 Според него на Борисов му се казва от ЕС, че управление, което отказва да реформира правосъдието, отбраната и банките си, няма място в ядрото на съюза.