СИМОНА РУСЕВА

“Това е конско цвилене!” Така US президентът коментирал критики на Хилъри Клинтън спрямо външната му политика.

Обама реагирал остро по време на среща в Белия дом със сенатори и конгресмени, твърди новинарският сайт “The Daily Beast“, позовавайки се на двама висши политици, присъствали на срещата.

През уикенда Хилъри Клинтън даде интервю за сп. “Атлантик”. В него тя нападна външната политика на Обама, през чийто първи президентски мандат беше държавен секретар на САЩ (външен министър – б. р.). 

Според нея президентът е можел да предотврати кризата в Сирия, ако се бил вслушал в съветите й. Като държавен секретар тя е настоявала САЩ да въоръжат сирийската опозиция и да й помогнат да изгради свои надеждни военни сили. Президентът бил категорично против и така се стигнало до сегашната трагедия.

Ако навремето правителството във Вашингтон се било вслушало в съветите й, днес положението не само в Сирия щяло да е коренно различно. Най-вероятно това щяло да предотврати сегашния кървав поход на  ислямистите от терористичната организация “Ислямска държава”.

“Провалът ни отвори голям властови вакуум, който беше запълнен от джихадистите”, заяви Клинтън за “Атлантик”. Тя обвини Обама в прекалена предпазливост  и в липса на външнополитическа стратегия: “Великите нации се нуждаят от основополагащи принципи. “Не вършете глупости” не е принцип, а глупост и провал.”

Исконните принципи за Клинтън били мир, напредък и благоденствие, които дълго време били спазвани. Сега тя очаквала американският народ да се върне към ценностите си.

Относно ръководния стил на Обама, правейки паралел с предшественика му Джордж Буш, Хилъри изрича: “Когато сам си повален, криеш се и се самовглъбяваш, то тогава ти не можеш да вземеш по-добри решения, околкото ако си агресивен, влизаш в полемики и напираш напред.”

Острата критика на Хилъри се възприема като поредно доказателство, че тя ще се кандидатира за президент през 2016 г. коментират наблюдатели на политическите нрави в Щатите.

Обама се нахвърлил остро и срещу сенатора Боб Кокър, който е на позицията на Клинтън. На предишна среща в Белия дом, състояла се в края на юли, той също обвинил  Обама в провал на външната му политика. Президентът реагирал остро. Няколко дни по-късно Кокър написа статия във в. “Вашингтон пост”.

В нея между другото се посочва: “Днес, три години на куха реторика, която няма нищо общо с реалността, 170 000 сирийци са мъртви и ние съвсем не сме невинни съзерцатели. Президентът окуражи опозицията в Сирия да поеме смъртоносни рискове и след това малко или повече я заряза.”

Обама реагира в интервю за “Ню Йорк таймс”. Той нарече стратегията на Кокър и съмишлениците му “фантазия”. Според него било немислимо да въоръжиш опозицията, в която са се вляли лекари, аптекари и селяни. И да вярваш, че те биха били в състояние да се изправят срещу една държавна машина, подкрепяна от Русия, Иран и “Хисблула”.