Документите за откриване на процедура за концесия на "Летище София", които социалистите поискаха, се оказаха тайна и за депутати. Това стана ясно от изявление на депутата от БСП Георги Свиленски в парламента. 

През миналата седмица, след като Министерският съвет даде разрешение за старт на процедурата, от левицата предупредиха, че опитът за концесия отново се прави "на тъмно". И поискаха спиране. Решението на министрите не беше в предварително обявения им дневен ред - за него се разбра от кратко съобщение.

Социалистите изпратиха две искания до Министерството на транспорта по въпроса с настояване да им бъде предоставена документацията за обявяване на концесията - с критериите и изискванията, заложени в нея, както и с докладите на Световната банка и на Европейската банка за развитие, с които бяха сключени консултантски договори. 

Още през миналата седмица министър Московски заяви, че параметрите на концесията ще бъдат обявени в Официалния вестник на Европейския съюз, но на народните представители ще бъдат предоставени, ако си ги поискат.

"Документацията е от 2000 страници и от БСП ще я получат, имат правото. Но на този етап искрено ще съжалявам, ако от Народното събрание изтече предварителна информация", посочи Московски тогава.

В отговор на запитванията на социалистите обаче министърът на транспорта заявява в писмо, че депутатите ще могат да се запознаят с концесията, когато тя бъде публикувана в специалния сайт на ЕС. Тоест препоръката е, който иска - да си ги чете оттам, обясни днес Свиленски.

Докладите на Световната банка и на Европейската банка за развитие обаче са още "по-секретни", стана ясно от краткия преразказ на отговора, пратен от транспортния министър до депутата от БСП. 

Свиленски припомни, че тези доклади са платени от данъкоплатците и според него трябва да бъдат достъпни. Министърът обаче ги отказва и на Народното събрание (всички народни представители имат допуск до класифицирана информация по съответния ред по закон -  б.р.). Московски обаче не само отказва да ги предостави в парламента, но е предупредил Свиленски, че писмото, което му е пратил, е само за негово ползване и не бива да го разгласява. 

"Сигурно в момента според него върша някакво нарушение, че ви разказвам, че министърът отказва достъп до документите", каза още Свиленски.

По думите на депутата сега транспортното министерство пита Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за писмено съгласие дали докладите им за концесия на "Летище София" да бъдат предоставени на парламента или не. 

"Фактът, че докладите се крият, означава, че вероятно има защо", заключи социалистът.