Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, чиято националистическа партия АНЕЛ крепи коалиционното правителство в Атина, отрече днес, че е готов да оттегли подкрепата си и да предизвика предсрочни избори заради споразумението за името на Македония, което не одобрява.

„Правителството има гаранционен срок до септември 2019 г.“, каза Каменос, цитиран от всекидневника „Катимерини“, визирайки края на редовния четиригодишен мандат на кабинета на крайнолевия премиер Алексис Ципрас.

Със своите седем депутати АНЕЛ държи ключа към крехкото правителствено мнозинство от 152 депутати в 300-местния гръцки парламент.

Депутатите ще обсъдят ратификацията на договора между Атина и Скопие, едва когато бившата югорепублика гласува по него в референдум,  каза Каменос. По думите му това няма да стане преди края на мандата на сегашното гръцко правителство.

Вчера Каменос нарече договора за името „Северна Македония“ „лош“ и заяви, че в Гърция той може да бъде одобрен единствено чрез референдум или нови избори. 

Каменос поиска и гръцката ратификация на договора да бъде с квалифицирано мнозинство от 180 депутати. В противен случай по думите му трябва да бъде свикан референдум.

Гръцката конституция не изисква ратификацията на този договор да стане с квалифицирано мнозинство, посочи днес в отговор правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос.

Междувременно полицията взе драконовски мерки за сигурност, за да опази Ципрас от протестиращи срещу договора в Солун, столицата на северната гръцка провинция Македония. Полицейски автобуси и кордони от пазители на реда препречиха улиците, които водеха към хотела на премиера, за да не могат демонстрантите да стигнат до него.

Не е ясно дали правителството може да събере квалифицирано мнозинство в сегашния парламент. Консервативната опозиция „Нова демокрация“, която има 76 места, също критикува договора. Не може да се очаква да го одобрят и 15-те депутати на крайнодясната „Златна зора“.

Без подкрепата на АНЕЛ, Ципрас, с неговите 145 депутати, ще трябва да я търси съюзници сред 32 депутати от три либерални и центристки партии, 15 комунисти и 10 независими.

Световноизвестният композитор Микис Теодоракис, който е икона на гръцките комунисти, беше един от вдъхновителите на протестите срещу сделката за името „Северна Македония“. Противниците й не допускат думата „Македония“ изобщо да присъства в промененото име на бившата югорепублика.