Коалиционна среща ГЕРБ - "Обединени патриоти" се очаква в понеделник следобед, след като премиерът Бойко Борисов се върне от посещението си в Черна гора. На срещата се очаква да се проведат консултации след оставките на трима министри от квотата на ГЕРБ в петък. Премиерът поиска и получи оттеглянето на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Официалният мотив - катастрофата край Своге, в която загинаха 17 души. 

Засега не е ясно дали министър-председателят ще поиска и още оставки. Той сам намекна в събота, че извън тримата напускащи има и други, към чиято работа има претенции. 

Оставките обаче предизвикаха нов трус в управлението. Вицепремиерът Валери Симеонов обвини Борисов в "еднолично управление" и заяви, че системно се нарушава коалиционно споразумение за управление - защото кадровите рокади трябвало да се обсъждат предварително, а това не се случва. Депутатите от НФСБ ще гласуват "против" въпросните три оставки.

Критиките на Симеонов само дадоха повод на водача на "Атака" и председател на "патриотичните" депутати Волен Сидеров да нападне отново Симеонов и да обяви, че "и без НФСБ нещата ще вървят напред". 

Сидеров  е единствен в "Обединени патриоти", който твърди, че комуникацията е добра. Вицепремиерът Красимир Каракачанов - макар в доста по-мек вариант, също изрази учудване от смяната на министри без консултации в рамките на управляващата коалиция. 

НФСБ заседава в събота и неделя, сбирката продължи до късно снощи, а крайното решение остава ли формацията на Симеонов във властта се очаква на обед в понеделник. Дали партията е решила да напуска властта, както се закани вицепремиерът, или не - ще стане ясно в 12 ч. 

Засега не се чуват имена на титуляри в трите овакантени министерски ресора. Номинациите обаче ще се правят от ГЕРБ - защото и трите министерства са от тяхната коалицонна квота. Новите кандидат-министри обаче вероятно няма да бъдат ясни още в понеделник. 

Досега от началото на управлението на кабинета "Борисов 3" смяна имаше на един министър - ген. Николай Петров в здравеопазването.

Имаше и други две оставки - на енергийната министърка Теменужка Петкова и на министъра на социалната политика Бисер Петков. Първият случай бе заради сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на Гинка Върбакова, а вторият - заради протестите на майките на деца с увреждания. Тези оставки обаче - макар и първоначално поискани от Бойко Борисов, не бяха приети и двамата министри още са на постовете си.