Вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за пореден път влезе в ролята на миротвореца в коалицията "Обединени патриоти" (ОП). Той "извести", че НФСБ едва ли ще напусне управлението, а партията му ще гласува в парламента поисканите заради трагедията край Своге три министерски оставки. Днес следобед се събира коалиционният съвет ГЕРБ - ОП.

"НФСБ няма да излезе от управлението, доколкото чухме всички. Те искат да има по-нормален диалог в коалицията и подобни неща да се обсъждат. Съгласен съм с това, но не и с начина, по който това се прави. На мен ми омръзна всеки път като се видим с вас по някой хубав повод, свързан с армията, да си говорим кой какво казал от моите коалиционни партньори. Аз съм си приготвил една синя каска, ще взема да я занеса вече на коалиционния съвет", посочи Каракачанов, очевидно визирайки "Сините каски" - международните сили на ООН за поддържане на мира.

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов се обяви "против" гласуването на оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта и на вътрешните работи Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Те не били съгласуани вътре в голямата коалиция и защото били продиктувани от обществения натиск - някой да поеме отговорността за смъртта на 17-те души. Оставките бяха поискани от премиера Бойко Борисов дни след трагедията.

От думите на Каракачанов днес стана ясно, че той споделя мнението на Симеонов. Не можело "при всеки случай, когато някоя част от обществото поиска кръв, да жертваш министри, без дори да изчакаш резултатите от разследването". Но депутатите на ВМРО нямало да се противопоставят на премиерската воля.

"Моят колега Валери Симеонов е прав в едно - не би следвало при всеки случай, когато някоя част от обществото поиска кръв, да жертваш министри, без дори да изчакаш резултатите от разследването. В края на краищата съгласен съм, че както е мое право аз да посочвам хората, които излизат от ВМРО за министри, за заместник-министри, така е нормално премиерът да си посочва министрите и да ги отзове. Моето мнение е, че за някои от министрите няма никакво основание да им се иска оставка. Визирам министър Нанков - талантлив, работлив, компетентен. Не следва да се подхожда по този начин. Но ако премиерът държи на тези промени, ние сме длъжни да ги уважим, защото това е негова квота", посочи лидерът на ВМРО.

За разлика от третия партньор в ОП - Волен Сидеров ("Атака"), Каракачанов не смята, че коалицията може с лека ръка да се лиши от Симеонов и партията му:

"Ако част от коалицията напусне, не е добре за самата коалиция. Разбира се, че ако е въпрос на гласове (в парламента, б.р.), те могат да бъдат намерени. Но въпросът е принципен. Колегите от НФСБ имат свое мнение, отстояват си го. Не смятам, че трябва да подхождаме по начина "абе, можем и без тях, ще намерим кой да ги замести". Тогава подменяме логиката и ценностната система на тази коалиция "Обединени патриоти". 

Каракачанов обаче не можа да отговори на въпросите ще има ли още рокади в правителството, след като Бойко Борисов намекна, че може да се раздели с още трима министри. По думите му тази тема можело изобщо да не се дискутира на предстоящия днес в късния следобед коалиционен съвет. 

Слуховете обаче вече извадиха от Министерството на правосъдието титулярката Цецка Цачева, но не заради гафа с Търговския регистър. Всъщност отдавна се говори, че тя се стяга за място в Конституционния съд. Спекулациите засягат и министъра на туризма Николина Ангелкова, с която Валери Симеонов води война до такава степен, че чак я даде на прокуратурата. Симеонов е ресорен за туризма вицепремиер и оставка на Ангелкова би го "умилостивила". Слухът е, че Ангелкова ще се върне в Министерството на транспорта, където за последно бе служебен министър. За третия "нарочен" министър се сочи Румен Порожанов заради начина, по който подопечната му БАБХ действаше при чумата по дребните преживни животни. Тази оставка обаче щяла да зависи от това как сега Порожанов ще се справи с чумата по свинете.