След двуседмично лечение отровеният активист от формацията “Пуси райът” Пьотр Верзилов (30 г.) в четвъртък беше изписан от университетската клиника в Берлин “Шарите”.

Според ръководството на клиниката неговото здравословно състояние значително се е подобрило. Диагнозата е била потвърдена – прием на отровна субстанция.

“Проведените по време на болничното лечение изследвания изключват друга причина за заболяването”, каза проф. Кай-Уве Екардт, директор на “Шарите”.

Преди Верзилов да бъде изписан, до болничното му легло в сряда бяха допуснати журналист, фоторепортер и видеооператор на в. “Билд”. Според описанието им болничната стая на Верзилов е била охранявана от трима полицаи. Пьотр бил в завидно разположение на духа, макар едва в понеделник да е напуснал интензивното отделение и преместен в стационарно.

С усмивка той заявил:

“Не се страхувам. Вие на Запад не го разбирате. Като активисти ние от години живеем в опасност и това не е нищо особено.”

Верзилов дори бил без маска на устата, която лекарите му препоръчвали да носи при срещи със свои близки. Той се чувствал достатъчно здрав:

“Отново се чувствам добре. Скоро ще ме изпишат от клиниката. Искам да се върна в Русия.”

По време на интервюто е присъствала и приятелката му Вероника. Тя не скрила страха си от връщането на любимия й човек в Русия, където е бил отровен:

“Тези, които го отровиха, пак ще се опитат да го направят. Ето защо не искам той да се връща в Русия. Но не можеш да възпреш човек като Пьотр.”

На 11 септември т. г. активистът от "Пуси райът" се връща у дома, след като се е явил пред съд, и му прилошава. Рязко започва да губи ориентация и зрение. Приемат го в болница в Москва. Според лекарите от “Шарите” лечението е било абсолютно адекватно и на световно ниво. Въпреки това германската неправителствена организация “Кино за мир” наема самолет, който транспортира Верзилов до Берлин, където лечението продължава.

Пред журналистите на “Билд” той заявява:

“Убеден съм, че зад отровителството ми стои руска тайна служба, най-вероятно разузнавателната служба ГРУ. Отравянето беше извършено толкова професионално, че няма кой друг да го е сторил. Не минаха и дни, докато го усетя, въздействието беше незабавно. Нямам спомен какво се е случило през следващите дни.”

Верзилов губи зрение, ориентация, не може и да говори. Ако не е била приятелката му Вероника, Пьотр най-вероятно нямало да оживее. Тя заявява:

“В началото не знаех какво се случва, но пулсът му беше дотолкова ускорен и объркването му невероятно, че през нощта извиках Бърза помощ. Бързо се изясни, че става дума за отровителство и организирахме транспорта от Москва за Берлин. Ако не бях в онази нощ до него, той нямаше да оживее.”

Дни наред Верзилов се бори за живота си, съзнанието му бавно се възвръща:

“Почти не си спомням какво се случи с мен. Когато се събудих в Берлин, мислех, че шефът на клиниката е затворнически надзирател, навсякъде виждах котки.”

Пьотр Верзилов се прочу по време на финала на Световното първенство по футбол на стадиона “Лужники” в Москва. Тогава той нахлу на терена, което беше позор за полицията, допуснала подобен акт.

“Има две възможни причини руската тайна служба да ме отрови. Първата е акцията на стадиона по време на финала на мондиала, която ужасно я разгневи. Другата е връзката ми с тримата руски журналисти, които бяха убити в Африка”, казва Верзилов.

Орхан Джемал беше известен военен репортер, Александър Расторгуев - сценарист и филмов режисьор, а Кирил Радченко - оператор. Те бяха убити в началото на юли в Централноафриканската република (ЦАР) по време на свое разследване на руската бойна група от наемници “Вагнер”.

Вероятната причина за ликвидирането на тримата е намерението им да снимат документалния филм “Руски наемници”, които в момента се бият в ЦАР, а преди това в Сирия и Украйна като наемници с връзки с Кремъл.

Верзилов е бил приятел с Расторгуев. Възнамерявал е да лети с него и журналистите до Централноафриканската република. Планът му се проваля поради ареста след акцията на стадион “Лужники”.

“Впоследствие исках да разследвам какво се е случило с тримата. Това би могло да е причината тайната служба да е поискала да ме убие. Според мен тази причина е по-вероятна, отколкото акцията по време на Световното първенство по футбол”, казва Верзилов в интервюто си за “Билд”.

Ден преди да бъде отровен, на 10 септември т. г. той е получил от Централноафриканската република докладна с първите резултати от разследването на убийството на тримата руснаци. В интервюто той отказва да посочи подробности:

“Все още не можем публично да изложим становище, но има някои нови доказателства.”

Верзилов е решен да продължи разследването на смъртта на приятелите си. Засега той все още е в Берлин. Баща му живее в Канада, но Верзилов е твърдо решен да се върне в Москва.

Верзилов, Вероника и Бизилж в болничната стая в "Шарите".

В негова подкрепа е основателят на базираната в Берлин неправителдствена организация “Кино за мир”, филмовият режисьор от Словения Яка Бизилж, който всеки ден го е посещавал в “Шарите”, а преди това организира полета му от Москва до Берлин.

“Радостни сме, че можахме толкова бързо да помогнем и сега Пьотр се чувства добре. Надяваме се случаят бързо да бъде изяснен”, казва Бизилж.