Осъден мафиот се е барикаридирал в италианска провинциална пощенска станция и държи петима заложници от нейния персонал, съобщават "Стампа" и "Кориера делла сера".

Съобщенията идентифицират похитителя като Франческо Амато (55 г.), осъден на 19 години лишаване от свобода в неотдавнашен процес срещу Ндрангетата, както се нарича престъпната мрежа в южната провинция Калабрия.

 

 

                                                                                                                 Видео: "Кориере делла сера"

Драмата се развива в Пиеве Модолена, квартал на Реджо Емилия, градче между Парма и Модена в Северна Италия.

Похитителят е нахлул в пощата и е взел заложниците в 10 часа българско време днес. После е поискал да разговаря лично първо с министърката на отбраната Елизабета Трента, а по-късно - с вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Сутринта той е пуснал клиентите на пощенския клон, а по-късно - още една заложничка - 54-годишна служителка, която се е почувствала зле и за малко е припаднала.

Мястото на събитието. Източник Гугъл карти

Полицията е блокиралала района и неин екип се опитва да преговаря с Амато, който досега отказва да сътрудничи, предават всекидневниците на уебсайтовете си.

Той е един от общо 125 обвиняеми осъдени в дело срещу Ндрангетата миналата седмица в Реджо Емилия, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според "Кориере делла сера", барикадирайки се в пощата, Амато се е заканил: "Ще ви убия всчики". Освободената е казала, че той държи в ръка нож. Не се знае дали това е единственото му оръжие.

Ндрангетата е най-могъщият престъпен синдикат в Италия, след който се нареждат сицилианската Мафия, неаполитанската Камора, апулийската Сакра корона унита.

Специалисти оценяват годишния й оборот от наркотици, рекет и  пране на пари на над 53 милиарда евро, което я нарежда веднага след четирите най-големи италиански корпорации - енергийните гиганти ЕНИ и ЕНЕЛ, застрахователя "Дженерали" и автомобилостроителя ФИАТ-Крайслер.