По северната скороства тангента на София ще се пътува без винетка, реши в сряда правителството.

Министър-председателят Бойко Борисов оправда решението с добрите приходи в бюджета на държавата.

От него печелят жителите на столичните райони "Надежда", "Връбница", "Нови искър", "Сердика" и "Кремиковци".

"Както Южната дъга е в рамките на града, така и Северната тангента е в рамките на града и тя е правена, за да им е по-удобно на хората", каза Борисов на брифинг в Министерския съвет. "Така е съм разпоредил да си преправят плановете и така, както са отчитали досега винетната система, така да продължи и през 2019 година".

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) настояваше преминаващите по тангентата да плащат винетка, тъй като тя е част от системата на автомагистраите и има за цел а разтовари столицата от преминаващите досега през нея тежкотоварни камиони.

Столичната община обаче изтъкна, че гражданите на цитираните пет района няма да могат да използват тангентата, ако трябва за това да си купуват винетки. В резултат те биха използвали стария околовръстен път, или биха минавали през центъра на града, губейки повече време и утежнявайки трафика, който новият път трябва да разтовари.

 В същото време премиерът призова общините да поемат поддръжката на участъците от републиканската пътна инфраструктура, които държавата им предоставя.

"Държавата е вложиа над 200-300 милиона сигурно в тези тангенти, подарява ги на общините, те да ги поддържат", каза Борисов.