Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че свободата на България е дело на българите. Йотова е в Лос Анджелис, където присъства на тържественото отбелязване на Националния празник на България в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий", съобщи прессекретариатът на президента на република България, цитиран от БТА.

"Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички, независимо в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други. Паметната дата, когато преди 141 години българският народ позна свободата, постави печата на историята върху съдбата на целия български народ и върху индивидуалната съдба на всеки от нас. България не получи даром свободата си. Свободата е дело на българите. Без Българското възраждане, българската интелектуална мисъл, голямата роля на Българската православна църква, без национално-освободителното движение нямаше как да се случи Руско-турската освободителна война, нямаше да се случи свободата преди 141 години. Днес прекланяме глави пред българите и хилядите воини на други народи, които вървяха редом с българския по пътя към свободата".

Това заяви Йотова.

БСП поздрави българите по случай 3 март на страницата си във фейсбук. Ето какво написаха социалистите.

"Честит празник, българи! С възхищение и почит днес прекланяме глава пред българските опълченци, руските герои и воините на други народи, проляли кръвта си за нашето освобождение от турско робство"

 

 

Премиерът Бойко Борисов пък отправи поздравление, в което не спомена Русия