Търси се купувач за смартфон-апликацията за запознанства между хомосексуалисти Grindr, съобщи Engadget. Причината - според Комисията за чужди инвестиции на САЩ, програмата е риск за националната сигурност. Собственик е пекинската компания "Кунлун Тек".

По всяка вероятност Комисията се притеснява за личните данни на ползващите Grindr. Приложението е най-голямата социална платформа за ЛГБТ хора, като събира лична информация, данни за местоположение и съобщения между потребителите. Миналата година се установи, че Grindr споделя ХИВ статусът на потребителите си - свързан към лични данни, като имейл, GPS и идентификация на телефона - с компании, които се занимават с оптимизация на смартфон програми.

Grindr е една от най-старите мобилни платформи за запознанства, на която са базирани вече по-популярните като Tinder, OkCupid и други. Китайците от "Кунлун Тек" купуват програмата през 2006 г. за 93 млн. долара. Доскоро те смятаха да пуснат софтуера на борсата, но сега възнамеряват директно да го продадат.

Новината е пример за това как САЩ заплашват китайските технологични компании. Най-известният случай е конфликта с Huawei, която американците обвиняват в десетки престъпления, сред които манипулации с международни преводи, кражба на търговски тайни и други.

И други компании през годините са били принудени да продадат различни проекти след лоша оценка от Комисията за чужди инвестиции.