Държавната унгарска опера намери начин да заобиколи изискването операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин да е с изцяло чернокож актьорски състав – певците са поканени да подпишат документ, според който се идентифицират като афроамериканци, съобщава „Гардиън“.

За пръв път спектакълът се игра преди година в Унгария и още тогава доведе до спорове с наследниците на творчеството на Гершуин. Според тях, операта трябва да се изпълнява само от чернокожи певци. Въпреки това, шоуто се върна в афишите с още шест представления, първото от които осъществено на 5 април. Различни унгарски медии твърдят, че оперният театър използва нелегални версии на музикалните произведения, тъй като не са получили разрешение да играят операта с бели певци.

Междувременно, унгарският сайт „Индекс“ разкри, че дни преди спектакъла на 5 април актьорите са били поканени да подпишат документ, който гласи:

Аз, долуподписаният, заявявам с този документ, че афроамериканският произход и идентичност са неделима част от моята идентичност. Заради това съм особено щастлив/а, че мога да участвам в операта на Джордж Гершуин „Порги и Бес“.

Повечето певци са сложили подписа си под твърдението и докато за управата на оперния театър това е просто шега, някои от участниците наистина са били разтревожени, че неподписването на документа може да навреди на бъдещата им кариера, твърди източникът на „Индекс“.

В програмата за месеца, раздавана във фоайетата, червена линия под заглавието на Гершуин не крие проблемите с наследниците на композитора.

„Начинът, по който се прави тази продукция на „Порги и Бес“, е неоторизиран и противоречи на изискванията за представяне на творбата“, пише на флаерите.

Оправданието на оперния театър е, че в държава като Унгария спазването на изискването за изцяло чернокож състав на практика ще означава, че мюзикълът е невъзможен за изпълнение. Аргументът спечели много унгарци на своя страна. Освен това дебатът се превърна в част от културната война срещу либерализма, превърнал се в мръсна дума в Унгария на Виктор Орбан.

Силвестър Оковач, директор на оперния театър, отказва коментар пред „Гардиън“ за подписаните документи и твърди, че казал всичко пред „Индекс“. Отговорите му пред медията всъщност са серия от въпроси, които той задава на изданието, сред които: „Кой цвят е „черен“ според цветовата скала на „Пантон“?“„Един от предците на Барак Обама е „бял“, би ли било редно той да участва в „Порги и Бес“?“, както и „Ще запазите ли самообладание, ако платите за продукт, изложен на витрината, но продавачът ви каже, че не може да го закупите, защото не сте черен?“.

Оперният театър влезе в новините с подобен скандал и миналата година – тогава 15 представления на мюзикъла „Били Елиът“ бяха отменени, след като някои медии предупредиха, че „може да превърне децата в гейове“.

"Площад Славейков"