"Решение за независимост на Шотландия би било политическо свлачище с мащабите на разпадането на СССР. Това би било катастрофа за Европа. Ето защо се страхувах от резултатите от референдума." Така коментира шотландският вот еврокомисарят по търговията Карел де Гюхт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него евентуална победа на привържениците на независимостта на Шотландия неизбежно би поощрила сепаратизма и в други страни от ЕС.

В същия дух бе коментарът и на председателя на Европарламента Мартин Шулц.

"Признавам си, въздъхнах с облекчение", каза той.

Европейският съюз и НАТО приветстваха оставането на Шотландия във Великобритания.

"Този резултат е правилен за единна, открита и по-силна Европа", се казва в разпространено изявление на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу. "ЕК ще продължи да води конструктивен диалог с шотландските власти в сферите, в които се разпростира нейната отговорност. Най-вече става дума за икономическия ръст, заетостта, енергетиката, климатичните промени и околната среда", допълва Барозу.

"НАТО уважава избора на шотландския народ", коментира генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

Той припомни, че Великобритания е сред основателките на Северноатлантическия пакт. Расмусен се надява, че Лондон ще продължава да играе ключова роля за съхраняването на силата на НАТО. 

"Резултатите направиха Европа по-силна. Тя стана по-силна и в отношението си към Русия и в разрешаването на украинската криза. Хубавото е, че сега няма да бъде необходимо да се занимаваме с последствията от шотландския сепаратизъм и че вместо това в Европа ще можем да се занимаваме с укрепването на икономиката и стабилизирането на страните, намиращи се в непосредствена близост до ЕС", смята чешкият премиер Бохуслав Соботка.

Според него резултатите в Шотландия се превърнали в доказателство, макар и малко, на това, че светът още не е съвсем полудял.

"Силата е в това, че хората могат да се обединяват и заедно да творят велики дела. Затова днес отделянето на Шотландия би било по-малко изгодно и за Единбург, и за Лондон", заяви полската премиерка Ева Копач.

В Полша референдумът в Шотландия бе следен под лупа, отбелязва ИТАР-ТАСС. Причината е, че там има много етнически групи, отстояващи правата си. Особено силни са тези настроения в югозападната част на страната, където действа Движението за автономия на Шльонск (Силезия - б.р.). Жителите на този район искат широка автономия и признаване като отделна етническа група.

"Трябва да поздравим шотландския народ за това, че предпочете стабилността, сигурността и единството на Европа и по този начин избягна негативните икономически, социални и политически последствия, каквито би предизвикало излизане на Шотландия от състава на Великобритания", заяви испанският премиер Мариано Рахой.

Той обаче така и не спомена за Каталуня в коментара си. В тази испанска автономна провинция е насрочен референдум за 9 ноември. Жителите й ще решават дали да се отделят от иберийското кралство. Правителството в Мадрид обаче обяви референдума за незаконен и няма да признае резултатите от него, каквито и да бъдат те.

"Допитването в Шотландия показа, че когато една нация иска да изкаже своето мнение, могат да бъдат намерени съвременни, европейски, демократични и основани на съгласието пътища за постигане на тази цел. Дейвид Камерън намери смелост да се съгласи с провеждането на референдума, защото неговото правителство, за разлика от испанското, има проект, отговарящ на интересите на хората и който бе подкрепен на референдума." Това каза Жозеп Руй - генерален координатор на управляващата в провинцията партия Демократична конвергенция на Каталуня.

По-сепаратистки настроен бе Андони Ортусар - генерален секретар на Баската националистическа партия. Той дори бе на референдума в Единбург.

"Шотландското "не" няма да промени стремежа на баския народ към свободата. Имаме си свой път и ще го следваме", каза Ортусар.