Смъртоносната болест ебола, агресията на Русия и тероризмът са новите световни заплахи, заяви днес американският президент Барак Обама.

Той каза това в реч пред Общото събрание на ООН, предаде Ройтерс. На редовната годишна асамблея присъства и българска делегация, водена от президента Росен Плевнелиев.

Обама призова страните по света да се присъединят към САЩ и заедно да изолират Русия.

"Действията на Русия в Украйна отправят предизвикателство срещу следвоенния световен ред. Не трябва да се допуска големите държави да тормозят по-малките. Ние ще накараме Русия да си плати за агресията. Америка е и ще продължи да бъде миролюбива сила", каза Обама.

Той допълни, че Вашингтон ще вдигне санкциите си срещу Москва, ако тя следва пътя на дипломацията и мира при разрешаването на украинската криза. Подписаното на 5 септември в Минск споразумение за прекратяване на огъня в Украйна, дава шанс да се излезе на "пътя на дипломацията и мира", добави Обама. Ако Русия избере този път, то тогава ще вдигнем санкциите и ще работим както преди съвместно - когато съкращавахме оръжията си или пък заедно унищожихме химическия арсенал на Сирия, подчерта лидерът на САЩ.

"САЩ никога не са воювали и няма да воюват с исляма", каза Обама по повод опасността от тероризма.

Той обаче се зарече, че "Ислямска държава" (ИД) ще бъде унищожена. Америка ще продължи борбата срещу джихадистката организация, действаща в Ирак и Сирия, чиито бази и в двете страни Вашингтон атакува от въздуха в продължение на два дни поред.

Президентът на САЩ засегна и проблема с ядрената програма на Иран и изтъкна, че в момента има добър шанс спорът да бъде решен благоприятно.

"Посланието ми до лидерите и народа на Иран е следното: не давайте на тази възможност да се изплъзне. Можем да стигнем до решение, което задоволява вашите потребности в сферата на енергетиката, като едновременно гарантира на света, че вашата ядрена програма има мирен характер", заяви Обама.

Президентът увери, че САЩ няма да окупират чужди територии и няма да градят външната си политика на основата на борбата срещу тероризма.

"Светът има нужда от по-дълбоки усилия за спиране на разпространението на вируса на ебола", допълни Барак Обама.

Смъртоносната зараза отново се разпространява в Западна Африка. До този момент от вируса са заразени над 5800 души.