Бившият собственик на металургичния комбинат "Кремиковци" Прамод Митал е бил арестуван в Босна и Херцеговина, съобщи Ройтерс. Индийският бизнесмен е бил задържан на 23 юли по подозрение за участие в престъпна група и злоупотреби със служебно положение.

Прамод е по-малкият брат на стоманения магнат Лакшми Митал.  Бил е начело на надзорния съвет на металургичния производител Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) – един от най-големите износители на Босна, в който работят 1000 души.

По държавната телевизия на балканската държава прокурорът Казим Серхалтик от прокуратурата в Тузла обяви, че освен Митал, са задържани и генералният директор на GIKIL Парамеш Бхатачария и членът на надзорния съвет Раджиб Даш.

Подозренията са, че са участвали в престъпна група, злоупотребявали са със служебно положение и са присвоявали средства от компанията. Това е започнало още през 2003 г., уточни прокурорът.

Представител на полицията в Тузла потвърди през агенцията, че е имало обиски на завода в Лукавач, но отказа подробности. 

Ако бъдат признати за виновни, задържаните могат да получат до 45 г. затвор.

Според сайта slobodna-bosna.ba те са обвинени, че не са изпълнили задълженията си според екологичното разрешително на Министерството на туризма и околната среда, според което дружеството е било задължено да инвестира 111 млн. босненски марки в екологични проекти за пет години, което е трябвало да доведе до прекратяване на вредните емисии.

 

Митал бе собственик на българския металургичен комбинат "Кремиковци", който прекрати дейността си през 2009 г., както и на футболния клуб ЦСКА, продаден от него същата година, припомня "Франс прес".