Кремъл е отказал виза на републиканския сенатор на Уисконсин Рон Джонсън. Той е планирал да посети страната през следващата седмица и да се срещне с руски официални представители, бизнесмени и други в консултации с пенсиониращия се посланик в Русия Джон Хънтсмен, предаде The Hill.

"Докато работих с посланика Хънтсмен, се надявах, че директният диалог с руските парламентаристи ще може да подготви сцената за по-добри бъдещи отношения между нашите две нации. За съжаление руските служители продължават да играят дипломатически игри с този искрен опит и ми отказаха достъп до Русия", заяви Джонсън в официално обръщение. "По отношение на тази слаба обида ще продължавам да подкрепям силен и решителен отговор на руската агресия - и откровен диалог, когато е възможно", допълни сенаторът, който е член на Комисията по външните отношения към Сената.

Сенаторът многократно е критикувал политиката на президента Владимир Путин, наричайки управлението му "мрачен завой".

"Пътят, който е поел Путин, представлява трагедия с исторически мащаби", коментира Джонсън, цитиран от "Свободна Европа". "Вместо да проведе честни избори, да спазва върховенството на закона и да интегрира руската икономика към западните демокрации, Путин нахлу в Грузия, незаконно акексира Крим и започна война в Източна Украйна, където загинаха хиляди", допълни той.

Русия и преди е отказвала визи на американски конгресмени. Покойният републикански сенатор на Аризона Джон Макейн обяви, че "не може да се чувства по-горд", след като Москва го включи в списъка със забранени гости от Америка.

Джонсън и републиканският сенатор на Уайоминг Джон Бараско обявиха през 2017 г., че са решили да отменят планираното си посещение в Русия, след като Кремъл отказа виза на демократическата сенаторка на Ню Хемпшир Джийн Шахин, която също като Джонсън и Бараско членува в Комисията по външните отношения.

Джонсън посети Русия през миналата година като част от републиканска делегация, която пътува в уикенда на 4 юли.