Обвиненият руски дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със своето семейство. Това съобщиха от пресцентъра на MВнР.

"Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София", обявиха още от МВнР

И добавиха: "Уточняваме, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна."

По-рано днес украинският сайт "Обозревател" публикува статия, в която посочва Владимир Русяев - първи секретар на Посолството на Руската федерация в София, за руския шпионин в България. Медията говори и за данни за негови топлите му връзки с Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия.

В понеделник прокуратурата съобщи, че срещу един от първите секретари на посолството на Руската федерация в София е образувано досъдебно производство по подозрения за осъществяване на разузнавателна дейност у нас.

Смята се, че дипломатът е провеждал редовни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на ниво ЕС и НАТО.

Вчера МВнР публикува информация, че на руския посланик в България е връчена нота. Тя задължава първия секретар на Посолството на Руската федерация в България да напусне територията на страната ни в рамките на следващите 24 часа. Това се е случило днес.