ГЕРБ, БСП и ДПС правят правителство по мазетата, предположи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"След като не се говори пред медиите, значи се говори по ресторанти и мазета. Нали никой не си прави илюзии, че не се говори", коментира Кънев по "Дарик". Единствено Реформаторският блок правел нещата публични. Според Кънев "магическата формула "да се научим на пълна прозрачност на тези разговори" прилага само РБ".

Той отново повтори позицията си, че Реформаторите няма да влязат в разговори за имената в кабинета, докато не е ясна програмата на правителството. "Няма да обсъждаме премиер, министри и т.н., докато няма програма", каза Кънев.

Той се саморазкритикува, че отначало твърдо обяви, че РБ няма участва в кабинет начело с Бойко Борисов. "Това обсъждане беше грешно от моя страна, така и от страна на г-н Борисов, който го взе много лично", отчете говорителят на РБ, който последните дни  смекчи леко категоричната си позиция.

"Министърът е функция на политиката и Реформаторският блок не би претендирал за министерство, ако няма промени. Да видим първо политиката, а после кои ще са министрите", допълни той.

"Първите три конкретни неща са правосъдие, правосъдие, правосъдие", отговори Кънев на въпрос като обясни, че се самоцитира. Той изброи - много строга публична процедура за номинации, изслушване и избор на хора на високи длъжности. И даде за пример отлагания повече от година избор на главен съдебен инспектор. Разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, са сред другите приоритети в областта на правосъдието.  

Други приоритети са  реформа в администрацията и гаранции за премахване на партийните назначения, а също и съществена промяна при обществените поръчки, при която финансиращият орган да е различен от организатора на поръчката.  

Според Реформаторите не трябва да се използват парите на българските данъкоплатци при решаването на казуса "КТБ", обясни още Кънев. И препоръча международна експертиза. 

За "Южен поток" Блокът ще иска обявяване на нова тръжна процедура за изпълнител и, ако проектът се осъществява, да става по европейските правила, сатна ясно още от думите на лидера на ДСБ.

Парламентарната група на Реформаторския блок ще подкрепи за председател на Народното събрание кандидатурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ, каквато е традицията, каза Кънев. ГЕРБ вече обяви, че ще номинира Цецка Цачева. Засега десните не са обмисляли кого да предложат за зам.- председател на НС. 

В същото време блокът дава заявка да оглави правната комисия и тази по вътрешна сигурност, както и има интерес към икономическата, за да се засили контролът над изпълнителната власт.