Окончателно: проектът за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" трябва да мине задължително през екологична оценка.

Това реши петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), става ясно от публикуваното на сайта на ВАС решение. Така дългата съдебна сага приключи. Решението не подлежи на обжалване. С него "петчленката" потвърждава решението на "тричленката" от март миналата година. 

Делото бе образувано по жалба на неправителствения сектор - Сдружение WWF - "Световен фонд за дивата природа", Сдружение "Асоциация на парковете в България", както и на няколко физически лица. То бе срещу решението на служебния министър Ирена Костова от март 2017 година да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на плана за управление на парк "Пирин" за периода 2014-2023 г. 

Така през март ВАС задължи тогавашния министър на екологията - днес обвиняем за водната криза в Перник - Нено Димов, да бъде извършена екооценката. От ведомството обаче обжалваха.

"Правилен е изводът на първата инстанция, че съгласно чл. 81, ал. 3 Закона за опазване на околната среда екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност", посочва в решението си петчленният състав на ВАС.

През март м.г. тричленният състав се мотивира, че планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения. Петчленният състав потвърждава това, като приема в мотивите си, че в решението на тричленния състав е извършен детайлен анализ на приложимото национално и европейско законодателство. "Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на ПУНП "Пирин" засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения", посочват още от ВАС. Следователно - не може да има изменения без екологична оценка.

"Пет години убеждавахме МОСВ, че трябва да подложи на екологична оценка плана за управление на НП "Пирин", щом допуска разширение на ски-зоната. После три години спорихме в съда. Днес излезе окончателното решение - бяхме прави. Мисля, че директорът на Националната служба за защита на природата трябва да си подаде оставката - след като толкова години убеждаваше всички как не сме прави и позволи да се разпилеят 2 милиона лева нахалост и 8 години. Останалите, дето го подкрепяха, вече не са министри или вицепремиери.

Валери, релсата, човече", реагира след решението един от жалбоподателите - Тома Белев - днес общински съветник в София от "Демократична България".

Последното е обръщение към бившия вицепремиер, сега депутат - Валери Симеонов, който през юли 2017 заяви:

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя."

Тази заявка бе в отговор на въпрос какво ще се случи ако пропадне предложението на Нено Димов, одобрено и от Министерски съвет, с което се дава възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Без екооценка. Предложението тогава бе мотивирано от Димов и Симеонов с изграждането на втори кабинков лифт.