Някои сектори на българската икономика дори отбелязват ръст в кризата заради коронавируса. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов, като изключи от секторите с ръст хотелиерството. Той изтъкна, че у нас не са спирали всички дейности. Но добави, че българската икономика е част от европейската икономика, където се говори за тежка рецесия.

Според Караниколов икономическите проблеми за страната са били неизбежни дори ако не сме взели строги мерки срещу коронавируса. Той очаква съкращения и намаляване на заплати в някои сектори.

"Ситуацията е извънредна и трябва да свикнем", заяви Караниколов.

Така той коментира отварянето на откритите части от заведенията и недоволствата на техните собственици от въведените ограничения. Караниколов бе категоричен, че "едва ли скоро ще седим един до друг в ресторантите".

"Нека да видим дали хората са готови да се върнат по заведенията", каза още Караниколов. 

Той обясни, че междуфирмената задлъжнялост расте. България обаче е била добре подготвена финансово и се очаква да излезе от кризата по-бързо. Мярката 60/40 вече е спасила 142 000 работни места, а над 2000 компании са получили първите плащания по нея.