14:56 ч.: Белгия призовава хората да започнат да се движат след дългата карантина

Белгийските здравни власти призоваха днес хората да започнат да се движат повече и да се възползват от слънчевото време заедно с постепенното отпадане на въведените забрани заради епидемията от COVID-19.

Белгия. Снимка АП/БТА

По техни данни повечето хора седят над от осем часа на ден от отнемането на свободата им на движение в средата на март, а това също създава заплаха за здравето.
От днес в Белгия е разрешено да отворят музеите, библиотеките, фризьорските салони, пазарите с до 50 сергии и големите паркове. Разрешава се спортуването заедно и на открито на до 20 души. Вече е възможно на погребения и сватби да присъстват до 30 души. Остават затворени кафенетата и ресторантите, а масовите прояви са забранени до 30 юни.
Здравните власти потвърдиха, че епидемията в страната затихва, като за последното денонощие от новата болест са издъхнали 28 души (9080 досега), 43 са били приети в болница. От началото на епидемията в Белгия в болница са постъпили 16 708 души, а с подобрено здраве са били изписани 14 657 заболели.
За последното денонощие са били изследвани 13 860 души, от които 279 са се оказали вирусоносители. Досега в страната са направени общо 400 749 изследвания. Според здравните власти развитието на обстановката е "изключително благоприятно".


13:17 ч.: 130 души са дали положителни проби за коронавируса в център за бежанци в германски град

Сто и тридесет души са дали положителни проби за новия коронавирус в център за бежанци в Западна Германия, предаде ДПА.

Германия. Снимка АП/БТА

Тестовете на останалите 170 обитатели на центъра в град Санкт Аугустин, на около 30 км югоизточно от Кьолн, са били негативни, съобщи говорителка на местните власти на Кьолн.

"Както във всички провинциални центрове, тук се прилагат най-високи стандарти за хигиена", добави тя.

Понастоящем обитателите на центъра са настанени в отделни сгради в зависимост от резултатите от тестовете си. Разделени са и районите извън сградата, а бежанците са инструктирани да се хранят само в стаите си.
Някои от далите отрицателни проби обитатели на центъра, където се подслоняват лица и семейства по време на първия етап от подаването на молба за убежище в Германия, са били преместени в други центрове.
В други центрове за настаняване на мигранти в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Санкт Аугустин, вече има две големи огнища на разпространение на коронавируса, припомня ДПА.


12:56 ч.: Орбан ще отменя извънредното положение до началото на юни

Унгарското правителство на премиера националист Виктор Орбан очаква остро критикуваните му извънредни пълномощия, които то прие в отговор на пандемията от коронавируса, да бъдат отменени до началото на юни, заяви вчера ръководителят на канцеларията на министър-председателя Гергей Гуяш пред телевизия Хир Ти Ви, цитиран от Ройтерс.

Орбан. Снимка АП/БТА

Орбан е обвиняван за автократични практики, след като през март депутати дадоха на правителството му разрешение да управлява чрез укази по въпроси, свързани с COVID-19. Към днешна дата Унгария е регистрирала 3533 случая на коронавирус и 462 починали от заразата.
Гуяш заяви, че на 26 май правителството ще представи пред парламента законопроект за отмяна на извънредните пълномощия. Миналата седмица той съобщи, че това ще се случи през юни.


12:47 ч.: Чеченският лидер Рамзан Кадиров иска да бъдат уволнени протестирали медици

Авторитарният ръководител на руската Чеченска република Рамзан Кадиров настоя да бъдат уволнени медици от персонала на местни болници, които нарече "провокатори" след техни оплаквания от недостига на предпазни средства срещу новия коронавирус в региона, предаде Франс прес.

Според руски медии скандалът е тръгнал през миналата седмица от спонтанна сбирка на медсестри и санитари от болницата в Гудермес, Чечения, след като им било съобщено, че трябва да приемат на лечение болни от COVID-19.
Участниците заявили тогава, че не достигат маски и защитни костюми, а запис от срещата бил разпространен чрез социални мрежи и един месинджър. После обаче медицинските служители поднесли извинения в предаване на местна телевизия.
"Провокаторите трябва да бъдат уволнени. Имаме достатъчно от всичко: оборудване, костюми, маски, кислород, медикаменти", заяви на заседание на правителството Кадиров, цитиран днес от ТАСС.
"Имаме най-малко 30 000 - 40 000 защитни гащеризона, купуваме милиони маски", увери той.
След оплакванията на медиците властите обяснили, че дирекцията на болницата пропуснала да уведоми персонала за защитните средства, с които разполага.


11:15 ч.: Япония влезе в рецесия

Японската икономика влезе в рецесия заради ограниченията против разпространението на новия коронавирус и същите процеси в САЩ и Китай, с които Япония е икономически най-свързана, предаде днес Асошиейтед прес.

Агенцията цитира канцеларията на министър-председателя Шиндзо Абе, че през първото тримесечие икономиката се е свила с 3,4 процентни пункта на годишна база.

В същото време в Азия Индия регистрира най-голямото увеличение на положителните проби за ден - с 5242. Новите смъртни случаи бяха 157.  Индия засега има най-големия брой заразени вАзия - над 96 000 и общо 3029 смъртни случая, причинени от COVID-19.  


7:46 ч.: COVID-19 превзема Латинска Америка

Двама водещи членове на чилийското правителство ще бъдат в карантина заради контакти със заразени с новия коронавирус чилийски депутати, предаде Ройтерс. Това са министърът на финансите Игнасио Брионес и главният секретар на президентството, който е с ранг на министър, Фелипе Уард. Те са си направили тест, който е дал отрицателен резултат, но ще останат под карантина, докато втори тест потвърди, че не са носители на заразата.

Най-малко 23 депутати също излязоха в карантина, защото са били в контакт със заразените си колеги. В Чили има 43 781 случая на инфекцията и 450 починали от усложнения от нея.

В Мексико вече има 49 291 потвърдени случая на заразени и общо 5177 смъртни случая, предаде Ройтерс, като се позова на данни на здравните власти.

В Перу заразените са вече 92 273, а починалите са 2648, съобщи ТАСС.

В Еквадор заразените са над 33 хиляди, а починалите около 2,7 хиляди. Властите предполагат, че смъртта на още над 1000 души може да се окаже свързана с последствията от коронавируса. Всеки, който влиза в страната, ще трябва да представи справка, че не е заразен с новия коронавирус, каза вътрешната министърка Мария Паула Ромо.

В Колумбия заразените са 15 574, а починалите са 547.

Властите на Хондурас удължиха за осми път въведения полицейски час заради епидемията, предаде Ройтерс. В страната има 2646 потвърдени случая на заразата и 142 смъртни случая.


2:55 ч.: Болсонаро поздрави привърженици, насъбрали се пред президентството в нарушение на противоепидемичните мерки

Бразилският държавен глава Жаир Болсонаро приветства свои стотици привърженици, струпали се пред сградата на президентството, пренебрегвайки правилото за социална дистанция, наложено като част от мерките срещу епидемията от COVID-19, предадоха световните агенции.

Болсонаро пред симпатизанти. Снимка АП/БТА

Болсонаро, носещ с маска, се приближи до привържениците си, придружаван от няколко от своите министри. Той не коментира оставката на поредния министър на здравеопазването заради разногласия с него относно мерките срещу епидемията.

Пред множеството в столицата Болсонаро каза, че "Бразилия скоро ще се върне към нормалния живот още по-силна". През уикенда президентът не престана да критикува мерките за изолация в страната и да препоръчва мащабното използване на хидрохлорохин, без изобщо да спомене нищо за жертвите на епидемията в Бразилия.


1:47 ч.: Свещеник пръскал богомолци със светена вода чрез воден пистолет, за да спази изискването за социална дистанция

Свещеник, който използва воден пистолет, за да пръска богомолците със светена вода, за да спазва социалната дистанция, породи полемика и шеговити коментари, предаде Асошиейтед прес.

Пастор Тим Пелк пръска богомолците с воден пистолет. Снимка АП/БТА

Сцената се разиграла в Детройт. На Великден пастор Тим Пелк пръскал с водния пистолет богомолците от прозореца на колата си, спряна пред стълбите на църквата "Свети Амброзий". Той носел освен това маска, предпазен шлем и ръкавици.

Снимките на 70-годишния духовник се появиха онлайн чак сега и породиха редица шеговити колажи. Самият свещеник заяви пред новинарския сайт "Бъзфийд", че почти не се безпокои какво би казал Ватиканът за начина му на процедиране и допълни, че досега не е чул никакви забележки по въпроса.

Духовникът разказа, че богомолците от енорията му вземат епидемията насериозно и са вързали по клоните на дърветата край църквата сини панделки за всяка жертва на COVID-19. Сега жертвите са почти 5000.


0:13 ч.: Рекорден брой заразени за денонощие с новия коронавирус в Република Южна Африка

Република Южна Африка съобщи за рекордно увеличение на заразените с новия коронавирус за денонощие, предаде Франс прес.

Местна групировка доставя продукти от първа необходимост на бедни южноафриканци. Снимка АП/БТА

За последните 24 часа потвърдените случаи на зараза са 1160. Общо в страната заразените са 15 515. В посещаваната от туристите провинция Западен Кап са 60 процента от общия брой на случаите на зараза.

Общо починалите досега са 263 в страната, като за последните 24 часа те са с 3 повече.

Населението на Южна Африка е в изолация от 27 март. Досега са тествани 460 873 души. Първият случай на зараза там беше установен през март.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.