"Няма вечни приятели, има само вечни интереси". Тази популярна английска максима може лесно да бъде проследена в новите официални коалиции, които ще събират гласовете на избирателите с претенция да влязат в следващия парламент. Тъй като добре познати структури с известни лица мощно се прегрупират в помощ на избирателя предлагаме кратък справочник "Кой кой е в изборните коалиции?" 

1. "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака", ВМРО"

НФСБ, ВМРО и "Атака" повтарят формулата от президентските избори, която се оказа, че действа успешно и събира много "патриотизъм" накуп. В името на общото благо Волен Сидеров и Валери Симеонов заровиха томахавките и забравиха взаимните ожесточени размени на неласкави определения. В тази коалиция има и четвърти член - партия "Средна европейска класа" на Георги Манев, присъдружна на НФСБ в Бургаския общински съвет. СЕК през годините е била присъдружна - формално или не, на немалко партии, така че има опит в това отношение. В края на срока, определен от ЦИК, коалицията се подсили и със Съюз на патриотичните сили "Защита".

2. Реформаторски блок - "Глас Народен"

Остатъчният Реформаторски блок или РБ-2 включва познатите БЗНС, ДБГ и СДС, както и Българска нова демокрация на Борислав Великов. От съюза, който издържа един парламентарен сезон в първоначалния си вид, се оттеглиха ДСБ и НПСД - в различни посоки. В РБ-2 обаче има "свежи" попълнения - засега са обявени коалиции с Български демократически форум (председател Жаклин Толева, вегетаринка, партьор на ДСБ от изборите през 2013 г.).

С ярко присъствие се записва и "Глас народен". Лидерът ѝ Светослав Витков даже ще е на важна позиция като водач на листата в 25-ти МИР в София, където ще конкурира Борисов, Нинова, Сидеров. Допреди няколко години Витков не беше така "единодушен" спрямо сегашните си коалиционни партньори. Паметливи граждани даже припомниха негови писания в официалния партиен блог от септември 2013 г., под заглавие: "Защо не в блок, а в къща с двор или защо не искам да участвам в Реформаторския блок".  "Не бих желал да участвам нито в Реформаторски блок, нито в сборни политически формации с колективна отговорност и с основна цел – влизане в Парламента, на всяка цена. Не, благодаря!", се казва там. През 2017 г. обаче за "Глас народен" и Светослав Витков нещата са различни.

Коалицията в последния момент се е сдобила и с още един 7-и член - "Земеделският народен съюз" на Румен Йончев, в него са още Светлин Танчев и Явор Хайтов. Тази славна организация има дълга история на коалиционност. Румен Йончев беше партньор на БСП, после припозна партията на Николай Бареков, след това се отрече от него. Последно оттам обясняваха колко искат да станат част от коалиция "Обединени патриоти". Но след като там не са се класирали, са си намерили друг достоен пристан - остатъчния РБ.

3. АБВ - "Движение 21"

В тази нова предизборна коалиция участниците се задават още в името - АБВ и "Движение 21". Сдружаването на двете партии със скромен ляв електорат, но с нужните амбиции стана възможно след официалното оттегляне от ръководството на АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, срещу които лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева никога не е пестяла "топлите" си чувства и "високо" мнение.

Въпреки спомените за разменени тежки реплики за "самота", "спалня" и т. н. в минали години между Дончева и Петков, това не попречи на двамата даже да се появят един до друг в сутрешния блок на бТВ, за да демонстрират близост- идейна.

4. "Обединение ДОСТ"

Тук освен ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност) на Лютви Местан съвсем на мястото си попада и Народна партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал и Корман Исмаилов. Коалицията е някак логична - събира ги евролибералният интерес към Турция и не така нелибералното отрицателно отношение към ДПС и господаря му.

И без това присъствието на НПСД в Реформаторския блок и във властта създаваше доста търкания. Ако в миналото Местан е говорил нещо за Дал, и обратното - това са спомени без значение, евролиберализмът задължава, както и общата съдба на отцепници от ДПС.

5. "Нова република"

В това ново обединение вдясно (след като стана ясно, че "Да, България" няма да се включи) влизат ДСБ на Радан Кънев, Българска демократична общност на Господин Тонев (някога зам.-председател на СДС и член на НИС, кандидат за президент на последните избори през 2016 г, в този смисъл опонент тогава на едно от другите лица в коалицията Трайчо Трайков).

Третият участник е с регионален обхват - "Съюз на Пловдив" на Дани Каназирева. Тя влезе в политиката като част от ГЕРБ и беше съпредседател на групата на ГЕРБ в пловдивския общински съвет, но беше изключена от партията. През 2012 г. беше областен координатор на Движение „България на гражданите“ (ДБГ), което напусна. Сега е лидер на „Съюз за Пловдив“.

6. "Движение Да България"

В тази коалиция влизат новата партия "Да, България" на Христо Иванов, която заради "неочаквани" жалби в последния момент не успя да се регистрира самостоятелно (каквото беше първоначалното намерение), "Зелените" (които бяха на една крачка от включване в Реформаторския блок преди предишните парламентарни избори) и ДЕОС.  

7. "БСП за България"

Няма вече евфемизми като "Коалиция за България". БСП отново си има опашки, но коалицията носи правилното име "БСП за България". И в коалиционните любови на соцпартията имаше дребни колизии като тя се освободи от досегашни ромски партньори като "Евророма" и "Европейска сигурност и интеграция" и предизвика воплите на Цветелин Кънчев и Тома Томов. Коалицията включва обаче други другари, верни, макар и с неясна членска маса - политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев, партия "Нова зора" на Минчо Минчев, Комунистическата партия на България на Александър Паунов, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" на Спас Панчев. И е инжектирана с още дози откъм патриотични и националноотговорни организации.

Ново попълнение е Политически клуб "Тракия". На 17 февруари БСП обяви и още патриотични попълнения - Национален алианс "Род, единство, държава" и съюз "Гражданско общество". „Повтаряме модела Румен Радев – това е мрежата от подкрепа в цялата страна на родолюбиви българи, инициативни комитети, които тогава го подкрепиха, граждански структури и патриотични организации. Днес беше само началото - с тези две структури. Другата седмица ще продължим", разясни подхода си лидерката на БСП Корнелия Нинова на 17 февруари. В действие - някогашният много популярен ген. Димитър Шивиков е на предни позиции в листата на коалицията в Пловдив-област. 

Ако тези съюзи досега не са ви удовлетворителни, ето и още две съвсем екзотични предложения за коалиции:

Коалиция "Кой"

"Българска левица", "Зелена партия" и "Кой компетентност" съставляват това обединение. За сведение - лице за контакти тук е небезизвестната контрапротестърка Нина Гергова.

"Коалиция на недоволните"

Александър Томов е успял да откъсне време от  ангажиментите си в "Българското Тръмп общество", за да се включи в съюза със звучно име. Тук са "Българска социалдемокрация - евролевица", Християн-социалният съюз (негов кандидат за президент на последните избори беше Жорж Ганчев) и Българска социалдемократическа партия на Йордан Нихризов.