"Не се чувствам бламирана. Промяната на една дата може ли да е бламиране - като и аз самата я подкрепих."

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира пред бТВ реакциите след проведения в събота първи присъствен Национален съвет на левицата след коронавирус ограниченията, които отложиха партийния живот и избора на нов председател. На въпросното заседание пленумът взе решение прекият избор за нов водач на социалистическата партия да се проведе на 12 септември. Първоначално предложението на Нинова и екипа й бе за 26 септември, но мнозинството реши друго. Това бе един от поводите да се говори за "бламиране". 

Нинова ще е единият кандидат за поста отново. Неин основен опонент се очаква да е досегашният й сподвижник, заместник и организационен секретар на БСП Кирил Добрев. Сред претендентите се очаква да е и депутатът Красимир Янков. 

По думите на Нинова на заседанието в събота са се случили две важни неща - едното за самата социалистическа партия, а другото - за България. За партията важно е, че национален вот за председател на БСП, в който ще вземат участие всички членове на партията, ще има. Нинова обясни, че това е нейната дългогодишна битка за реформа на левицата. 

Срещу прекия избор на лидер от въвеждането му чрез промени в устава преди време брожения има от самото начало. Според Нинова обаче сега на този въпрос е сложена точка и такъв избор ще се проведе. 

"Второто, което е важно, е накъде ще върви България. Версиите за това как БСП да влиза във властта, как да управлява и с кого, са две. Едната тенденция е БСП да е ясна опозиция и ясна алтернатива на модела на управление. За съм неин привърженик. Другата линия е да търсим начин за общо управление с ГЕРБ", заяви Нинова.

По думите й на пленума в събота е станало ясно, че мнозинството в разширеното ръководство на соцпартията стои зад първата тенденция. Линията за сближаване с ГЕРБ вървяло под формата на различни прояви - от открито споделяне на подобни мнения на заседания на Националния съвет, през скрити методи. Ясно обаче станало, че БСП няма да участва в управление, ако ще влиза в него през задния, а не през парадния вход.

Част от членовете на пленума, които я критикували, го правели пред медиите, но не и по време на партийните заседания. На последното такова например Георги Гергов, който отвън обяви Нинова за "вредна за БСП и партията", не се е изказал, заяви тя. Президентът на ПЕС Сергей Станишев, който предложил кръгла маса с ГЕРБ пък не мотивирал предложението си по същество. Затова въпросите бяха препратени от лидерката към него. 

Втората причина, заради която коментарите бяха, че Нинова е "бламирана" от Националния съвет, е отказът да бъде подкрепено предложението й за събиране на общонационална подписка за сваляне на Народното събрание. Не се е приело и предложение да се организират протести срещу властта. Мина само вариант БСП да внесе отново вот на недоверие на тема "корупция" в Народното събрание през юли. 

Лидерката на левицата даде да се разбере, че тя не е на мнението на пленума, но смята, че редовите социалисти са по-скоро на нейната позиция, а не на приетата от разширеното ръководство на БСП. Въпреки това Нинова заяви, че не се чувства бламирана, а решенията на колективните органи на левицата трябва да се изпълняват, без значение от кого са предложени. 

Тя обаче подчерта: 

"Когато предложа нещо на Националния съвет и то се приеме - интерпретацията е, че съм диктатор в БСП. Когато се отхвърли мое предложение, то ставам "бламирана". А къде е нормалният разговор? БСП е партия, в която има разговор."

На въпрос за отстъплението на БСП в социологическите прогнози в сравнение с управляващите от ГЕРБ, Нинова заяви: 

"Истинската социология излиза на улицата, само днес в София имаше 3 протеста"

БСП не е пред фалит", категорична бе водачката на БСП, защото това е друго често обвинение срещу нея чрез медиите, което често се повтаря и от ГЕРБ.

"Телевизията ни бе създадена заради многогодишните желания на нашите членове, отново бих я направила, защото това е волята на партията", добави Нинова и подчерта, че доклади за финансовото състояние на левицата са били представени пред пленума.