Вярвам, че България ще има своето правителство в следващите две седмици.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с австрийския си колега Хайнц Фишер.

Надеждата си той изрази в отговор на журналистически въпрос за оплакванията от недостатъчно правна сигурност в България, които идвали от чуждестранни компании и в частност от енергийната ЕВН.

Държавният глава призна, че за последните две години предстои да съставим пето правителство, но по думите му въпреки този знак за нестабилност българската икономика продължава да расте. Тази година вероятно ще имаме ръст от 1,5% от БВП, а за следващата се планира да е от 1,8 на сто, посочи той. 

"Ако политиците се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и много по-силен икономически ръст", каза още Плевнелиев и изрази увереност, че следващото правителство ще направи нужните реформи за укрепване на доверието в институциите.

По повод реформите държавниият глава заяви, че тази в енергетиката не може да бъде повече отлагана.

Българският държавен глава изрази надеждата си за диалог между страните членки и новата Европейска комисия, която да даде разрешението си за продължаване на работата по проекта "Южен поток". Призова и за по-активно участие в преговорите и на представителите на руската страна за намирането на решение на спорните въпроси.

И България, и Австрия подкрепят изграждането на газопровода, което трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското законодателство и изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС, беше подчертано и от Росен Плевнелиев, и от Хайнц Фишер.