Тази вечер се завръща Висшата лига на Англия - третото голямо първенство на Европа с рестарт в пандемията, след тези на Германия и Испания. Остана Италия - след броени дни.

Днес се играят два отложени мача: "Астън Вила" - "Шефилд Юнайтед" от 20 часа и "Манчестър Сити" - "Арсенал" от 22 ч. 

Ако "топчиите" спечелят на терена на "гражданите", "Ливърпул" може да стане шампион с успех още през уикенда, когато е първият пълен кръг на подновяването - 30-ият. При всеки друг резултат на "Етихад" това ще се отложи с още няколко дни.

И ако битката за титлата практически е решена, има много какво да се разиграва за топ 4 и за оцеляване. Сезонът трябва да приключи на 26 юли.

Мачовете ще се играят без публика и при строги противоепидемични мерки, каквито вече виждаме по терените на други страни. В първите 12 мача в Англия на гърбовете на футболистите няма да стоят имената им, а това на движението Black Lives Matter, излязло на протести в цял свят след смъртта на Джордж Флойд в САЩ.

Всичките 92 мача до края ще бъдат излъчени на живо във Великобритания от телевизиите, закупили правата.

До днес на отборите и техния персонал във Висшата лига бяха направени 8687 PCR теста, като положителните са само 16. Това окуражи властите и шефовете на Премиърлийг да доведат плана си за довършване на шампионата и турнира за Купата до успешен край.

Изследванията ще продължат - по две на седмица, а заразените се изобират за минимум седем дни.

До 300 души могат да присъстват на един мач, като в тази бройка влизат и журналистите. Както в цял свят - след решение на ФИФА, се правят по пет смени, а системата ВАР продължава да действа.

Играчите не са ръкостискат, отборите излизат един след друг от съблекалните (така и влизат). Пропорачва им се да не плюят по терена и да не се прегръщат след гол.

В петък от 22:15 ч има друг голям мач - "Тотнъм" - "Манчестър Юнайтед", а в неделя е градското дерби "Евертън" - "Ливърпул" от 21 ч.