Пореден залп срещу влизането на България в чакалнята на еврозоната и оттам - срещу приемането на общата валута в страната, изстреля вчера т.нар. "баща" на българския валутен борд и световноизветен икономист Стив Ханке. В статия в своя блог за изданието Zerohedge той описва опитите на страната да се приобщи към валутно-курсовия механизъм като "фарсови". 

"Опитът на България да влезе в чакалнята ERM II е фарс. Първият акт на тази триактна пиеса започва с мисълта за изоставяне на валутния борд и лева в България", пише проф. Ханке. 

След това, за пореден път, припомня как именно бордът спаси страната от "страшната хиперинфлация" през 1997 г., стабилизирал икономиката и проправил пътя към влизането на България в ЕС и НАТО. 

"Бордът работи автоматично и перфектно, точно както го проектирах да работи. Българската общественост знае това и подкрепя валутния борд". 

Ханке продължава да критикува правителството, като директно обявява, че "Борисов и неговото ехо - Владислав Горанов, искат да премахнат една от малкото български институции, която работи перфектно добре и е широко уважавана от българи и чужденци. Това е фарс", повтаря той. 

Професорът смята и че твърдението на премиера Борисов, че ако България е член на еврозоната, то тя би имала достъп до финансиране по-време на пандемията, било "пълна глупост". Следва коментар и на скандалното влизане на държавата в част от собствеността на Първа инвестиционна банка. Припомняме, че капиталзацията на банката, заради която държавната ББР влезе в ПИБ, беше едно от условията на ЕЦБ за приемането ни в чакалнята. 

Според него само изискване на ЕЦБ е дискриминационно и е наложено "от господарите на българите - Европейския съюз". Освен това Ханке го намира за незаконно.

"Тогава, в отчаян опит за рекапилизиране на ПИБ, държавната ББР изкупи акциите на двойно по-голяма от пазарна им цена. Само времето ще покаже как тази съмнителна маневра ще бъде разгледана от Главна дирекция "Конкуренция" на ЕС и дали правителството на България ще се приближи до това, от което повечето българи се страхуват: загубата на любимия им лев. Този последен акт, разбира се, е най-големият фарс от всички".

Припомняме, че Стив Ханке е един от големите противници на влизането на страната в еврозоната. Според него това е практическо отдаване на суверинитет от БНБ към ЕЦБ и е ненужно, защото валутният борд работел прекрасно и нямало нужда от неговото "бутане".