"Какво стои зад отсътпчивостта на Бойко Борисов? Най-страшното е да има някакъв вид споразумение и отново да не разберем кой ограби джоба ни". Този въпрос зададе пред Нова ТВ социлогът Мира Радева, коментирайки поведението на лидера на ГЕРБ по време на преговорите за новото правителство. Тя припомни, че през 1997 г. след кризата са направени колосални крачки напред. Но те са били за сметка на много тайни на прехода, които са останали скрити.  "Сега сме в същата ситуация. Ключът към кризата се намира в едни хора, които искаха да повторят историята от 90-те години - фалит на банковата система", смята Радева. Тя все пак изтъкна, че сега българите са повече граждани, отколкото тогава.

"Това правителство и този парламент ходят по много тънък лед. Избирателният модел изгуби обществена легитимност. Връзката между избирателя и избраните от него хора трябва да е по-пряка", заяви Радева.

Социологът Цветозат Томов пък смята, че съдбата на новото правителство ще зависи от смелостта му да тръгне към радикални реформи. "Главният проблем е, че моделът на управление е плутократичен", каза Томов. Според него обаче все повече хора у нас усещат, че така не може да се продължава.