Президентът Доналд Тръмп днес нападна с особено груб език в туитър бившия си съветник по националната сигурност Джон Болтън, наричайки го "чалнат" и "глупак".

 

"Изключително скучната ("Ню Йорк таймс") книга на чалнатия Джон Болтън е направена от лъжи и фалшиви истории. Говореше само добро за мене, отпечатано, до деня, в който го уволних. Разочарован, скучен глупак, който само искаше да започне война. Нищо не разбираше, беше остракиран и, за щастие, изхвърлен. Какъв глупак!"

Американското министерство на правосъдието поиска вчера от федерален съд да забрани публикуването на мемоарна книга на Болтън, от която медиите очакват да разкрие изобличаващи Тръмп обстоятелства за начина, по който е водил външната политика на САЩ.

Министерството твърди, че книгата, която се очаква да излезе на пазара идния вторник, съдържа класифицирана информация, която би могла да изложи на опасност националната сигурност на страната.

Тръмп уволни Болтън миналия септември, казвайки: "Бях силно несъгласен с много от неговите предложения, както бяха и други в администрацията и следователно помолих Джон за оставката му."

Болтън беше известен като "ястреб" във външната политика на САЩ. Той не свидетелства в процеса за импийчмънт на Тръмп в края на миналата и началото на тази година.

Камарата на представителите, където мнозинство имат демократите, гласува миналия 19 декември да обвини президента за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на работата на Конгреса. Сенатът го оправда и по двете обвинения на 5 февруари. 

Президентът наричал журналистите "отрепки", които трябва да бъдат "екзекутирани"

В книгата си Болтън твърди, че по време на среща в Ню Джърси миналото лято президентът е нарекъл пред него  журналистите „отрепки“, които трябва да бъдат „екзекутирани“, пише днес на уебсайта си вашингтонстоко издание The Hill. То цитира книгата, с екземпляр от която се е сдобило.

Тръмп е казал, че журналистите трябва да бъдат хвърляни в затвора, за да бъдат принудени да разкриват източниците си, пише още Болтън.