Съюзниците от НАТО се споразумяха да създадат резерв за медицинско оборудване и изделия, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в края на двудневната видеоконференция с министрите на отбраната от страните членки.

Министрите са се разбрали да създадат нов фонд. Той трябва да им позволи бързо да се снабдят с провизии и услуги.

Това са две от главните решения, взети на форума. Третото е за нов оперативен план в подкрепа на съюзниците и партньорите.

Столтенберг обаче не можа да каже точно колко пари ще бъдат събрани за фонда и колко изделия ще постъпят там.

„Мащабите на резерва и на фонда ще зависят от това колко страни ще дадат приноса си за тях. Очаквам първите изделия и вноски да пристигнат много скоро“, отговори той на журналистически въпрос.

Причина за взетите решения са предупрежденията на здравните власти по целия свят, че може да има втора вълна на пандемията.

При необходимост Алиансът е готов да окаже помощ на цивилното население, обеща Столтенберг.

Министрите дискутираха и необходимостта от предприемане на допълнителни мерки за защита на жизнено важната инфраструктура в енергетиката, транспорта и далекосъобщенията. Според Столтенберг мерките ще обхванат също защитата на интернет и снабдителните вериги, както и наблюдението над дружествата, притежавани или управлявани от чужди страни.

Същевременно генералният секретар съобщи, че НАТО ще проведе разследване на твърденията на Париж, че турски военни кораби притеснявали френски кораб край бреговете на Либия. Това станало по-рано този месец, докато французите се опитвали да инспектират съд, превозващ оръжие за правителството на националното съгласие в Триполи, което е подкрепяно от Турция.

Разследването трябва да внесе яснота, каза Столтенберг. И допълни, че НАТО подкрепя оръжейното ембарго на ООН, наложено срещу воюващите страни в Либия.