"По никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото са се увеличили излекуваните, по-леко минава вирусът, имаме зялата подготовка - облекла, маски, лекарства, не бих призовал към по-строги мерки... 

"Ако сега почнем за затягаме мерките  - това ще донесе паника и ще създаде проблеми за стопанския живот. Починалите - всички (има се предвид в последното денонощие) - са с тежки странични заболявания. Докторите казват - вирусът е омаломощен, не е толкова силен, колкото в началото, по-добре сега да има повече хора, които го прекарват, отколкото септември-октомври, когато има и други инфекции." 

Това обяви на брифинг премиерът Бойко Борисов след заседание на Европейския съвет и съвещание с Националния оперативен щаб за коронавируса на фона на растящия, а днес отново рекорден брой заболели - 132-ма за последното денонощие. 

Министър-председателят призова българите да спазват трите "Д" - дистанция, дисциплина, дезинфекция, и увери, че болниците в България са подготвени да поемат пациентите. Той призова и хората със симптоми навреме да търсят лекарска помощ. Повтори още веднъж, че мерките, взети в началото на пандемията, са дали резултат и са били правилни. И е било ясно какво ще се случи с отхлабването им, защото вирусът "тормози Европа". 

"Винаги съм се водил, че вирусът в момента е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет и сме подготвени технически, не на последно място - и с медикаменти, които към момента дават някакви резултати", заяви премиерът. 

Борисов заяви и че "никога не сме ви подвеждали, че вирусът си е отишъл, не сме казвали "Корона Чао".

Той припомни, че Европейската комисия е отделила милиарди евро за купуването на 400 млн. дози ваксина срещу коронавирус, когато такава бъде открита. 

Борисов заяви, че трябва да свикнем да живеем с вируса. По думите му няма да стават пак маските задължителни, защото думи като "забранявам", "задължавам" носят друго послание, има "свободолюбиви хора", а "особено шопите например, като им кажеш: "Не дърпай шалтера", те отиват и го дърпат." 

Премиерът заяви още, че е говорил с министри в Германия заради твърденията, че сезонни работници са донесли пак вируса в страната им.

"Ако не са сезонните работници, няма да ядат германците вурстчета", подчерта той. 

Проф. Константин Ангелов, шеф на Александровска болница, обяви, че България разполага с достатъчно количество медикаменти, които са описани във всички протоколи за лечение на пациенти с коронавирус, и ги изброи. В това число е и популярният стероид, за който учени от Оксфорд установиха, че помага при справянето с инфекцията при тежки случаи.

Докторът обясни и какво значи, че вирусът е "омаломощен" - а именно, че в началото на разпространението си е бил по-агресивен и вирулентен, отколкото е в момента.

 
Министър Кирил Ананиев също увери, че здравната система е подготвена. Той за пореден път заяви, че няма причина болници да изискват от пациенти да се явяват за лечение с направен от самите тях и за тяхна сметка PCR тест за коронавирус. 

Борисов за проверките на снимките и записите: Не ме касае...

На въпрос дали има нова информация от службите, относно публикуваните през последните дни записи и снимки, в които бе замесен, Борисов заяви:

"Не ме касае. Няма да ме спрат. Защо ги е толкова яд? Вчера за един проект, за който България е дала 3 млрд. и се очакаш реакторите да отидат в музея, освен държавната китайска компания, държавната корейска компания, 4 от най-големите фирми в света  - от САЩ, Русия, Фрацния, Германия, се обединиха в консорциум за строеж на АЕЦ "Белене". "Балкански поток" се строи на макс, Гръцки поток се строи (става дума за интерконектора - проект на 10 години, който вече е в етап строеж - б.р.). Те не им остава с какво да се похвалят после, какво ще свършат после".