Писателят, автор на „Сянката на вятъра”, е починал днес в САЩ на 55-годишна възраст, съобщи издателската му къща „Планета” в своя туитър акаунт.

„Днес си отиде Карлос Руис Сафон – един от най-добрите съвременни романисти”, се казва в съобщението.

Писателят си е отишъл в Лос Анджелис след продължително боледуване.

Карлос Руис Сафон е роден на 25 септември 1964 г. в Барселона, Испания. От малък мечтае да бъде писател. Учи в йезуитското училище „Сан Игнасио“ в квартал Сария на Барселона. Започва да учи журналистика, но още първата година получава предложение за работа в областта на рекламата. Издига се до творчески директор на голяма агенция в Барселона. От 1993-та до 2006 г. живее в Лос Анджелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 г. решава да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата.

Кариерата си започва със серия мистерии за деца. През 2001 г. пише „Сянката на вятъра” – първа част от четирилогията „Гробището на забравените книги” (издадена у нас от „Изток-Запад”). Това му носи световна слава. Романът е преведен на повече от 40 езика, а общият му тираж достига 40 млн. екземпляра. Това според испанските медии е най-успешната книга в Испания след „Дон Кихот” на Сервантес.

Всичките му книги са преведени на български език.

"Площад Славейков"