Два дни след баража от компромати против него и правителството му и след напускането на бившата му дясна ръка Цветан Цветанов от ГЕРБ, министър-председателят Бойко Борисов е на обиколка в страната.

Тя започна с инспекция от "джипката" на пет виадукта в ремонт по автомагистрала "Тракия" и продължи със среща с привърженици и симпатизанти на ГЕРБ в Стара Загора, която също беше предавана на живо във фейсбук.

 

С Борисов бяха играчи от тежка категория в кабинета и в ГЕРБ - вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Бургас Димитър Николов.

Всички изказали се засвидетелстваха лоялността си към управляващата партия и към нейния лидер и се клеха в единство. Без да споменават името на Цветанов и на евентуалния му нов политически проект, подчертаваха че той няма бъдеще.

"В отлична форма съм, за да ми е нужна подкрепа", каза Борисов. "Нито ни е за първи, нито ни е за втори път, нито  ще спре. Те са ми ясни".

"Мили мои, много си ви обичам, но пред мене не стои въпросът да мисля, че съм назаменим лидер и (че) без мене може или не може", добави той. "И без Цветанов може да се напълни залата".

Той пожела успех на проекта на бившия си номер 2 в партията и призова членовете и симпатизантите ѝ да не обръщат внимание на компроматите, зад които по думите му е БСП.

"Стават и лягат с мене (смях в залата - б.р.)...100-годишна партия...Това е срамно за вас, бе! Значи са много слаби", каза премиерът.  "С радост чувам, че и Добрев, като станел председател на БСП, щял да стане премиер. Прекрасно! Това е да искаш да си лидер и да носиш отговорност, а не да се криеш зад Орешарски и да казваш после, че това, което са  правили, не е правено от БСП. Ние и хубаво, и лошо, защото не сме идеални, си го понасяме, ремонтираме и продължаваме напред и си носим отговорност. Като сгрешим, се уронва нашият авторитет и като сме добри, се вдига. Това е животът. Благодаря на всички, че са дошли да чуят какво правим и като си отидат, да могат да го разкажат на съседите и приятелите си".

Българският народ със своята мъдрост е пребъдел толкова години и за всяко нещо има поговорки..."Волът рие, на гърба му пада", "Който копае гроб, сам пада в него", "Кой вади нож, от нож умира". Колко много мъдрости има! Кое куче ме е залаяло, все е побесняло. Всичко е Божа работа. Който посегне, още на следващия ден думите му стават валидни за него", добави премиерът.

Той изброи важните стъпки, които предстоят на България и които според него са причина за кампанията против правителството: влизането в подготвителния механизъм за еврозоната и в банковия съюз и стремежа на България да стане част от "първата скорост" на ЕС, договарянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС и на фонда за възстановяване към него.

Дончев се пошегува с известна горчивина, че вместо да се занимава с политическа теория, макроикономика и регионално развитие през посредните 20 години е може би трябвало да изучава "Фотошоп", очевидно намеквайки за публикуваните спорни снимки на спящия в резиденцията си премиер до нощно шкафче с пистолет, пачки и евро и кюлчета злато, за които Борисов твърди, че са монтаж.

"Опитът за сериозния политически разговор за цели, приоритетни мерки, инструменти да бъде сведен до истерия не е случаен", каза той. "Когато имаме истерия, кой какво е направил, постигнал и може, няма никакъв смисъл". 

Горанов каза, че сега не бива да се променя данъчната система, защто в сегашния си вид тя е най-справедлива за средната класа, т.е. най-активната и производителна част от населението. Той добави, че "всеки, който не посещава училище, трябва да бъде принуден". Горанов описа образно бъдещото присъединяване на България към еврозоната като "включване... към кръвоносната система на Германия", а компроматите и критиките на опозицията - като "политика по време на чума". Без да споменава поименно Цветанов, Горанов каза, че който замисля нов политически проект "в никакъв случай няма да направи такава партия" като ГЕРБ.

За коронавируса, за "мазнинката" и за парити, които свършват

Ако българите не са единни като нация, няма да понесат тежката икономическа криза, която се задава, каза още Борисов. Той посочи, че опасността от коронавируса не е отминала и отговори на критиките, че властта умишлено всява страх от него: 

„Коронавирусът е нещо, с което сега се шегуваме, защото вътрешно всички ни е страх. Надяваме се, че го няма, но той съществува. Някои казват, че ние всяваме страх. Не знам не трябва ли да ги съдят затова. Вчера СЗО казват, че вирусът става по-смъртоносен и опасен – втора вълна. 

Догодина светът ще влезе в много тежка криза. Ако политическата класа имаше чувство за самосъхранение, аз щях първи да кажа за година – година и половина да работим заедно. Народът няма да може да понесе кризата догодина, ако не сме единни като нация. Ще свършат парите, в Европа свършват парите“. 

Премиерът добави, че без възстановяване на икономиките в Европа, българската също не може да тръгне нагоре и затова държавата трябва пестеливо да изразходва средствата си.

Мазнинката на държавата от това, което сме съхранили, изтънява. Това са грантове и заеми, които следващите поколения трябва да връщат, защото безплатни неща няма“, коментира той.

Той се опита да обясни и разхлабването на мерките срещу коронавируса, което някои намират за прибързано и критикуват: 

"Ние се движим по ръба. Усещам народа, това и враговете ми го признават. Няколко месеца с разбиране, дружни усилия и дисциплина успяхме да издържим. Усетих хората, че не могат да издържат и затова започнахме бързо да пускаме паркове и градинки. Няма учебник и протокол, който да казва какво да се прави. Целият свят работи на проба – грешка. И вчера питах колегите не може ли в Европа да има общ протокол как да се действа. За съжаление никой няма да ме чуе“.