Не Бобокови, а "първият стълб на власт", в лицето на областния координатор на партията в Русе - депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, кадрува в областта. С президентския секретар Пламен Узунов сме приятели, но той никога не е лобирал за нас. С Васил Божков сме добри познати. С Баневи и Арабаджиеви сме различни планети, ние имаме морал. Редица премиери, министри и президенти са откривали наши заводи. Скоро България ще бъде обявена от ООН за пиратска държава.

Това са част от изказванията на бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за участие в организирана престъпна група покрай т.нар. афера с италианския боклук. Бобоков, който бе пуснат под гаранция (от втория опит) даде пространно интервю през бТВ от дома си. За да коментира всички точки по обвиненията срещу него, както и изнесените от държавното обвинение поредни порции с "доказателства", от които става ясно, че е лобирал за назначаване на окръжен прокурор на Русе, както и че е бил в комуникация с Узунов за задържания у нас либийски танкер БАДР.

"Трябва някой да говори. Аз нямам какво да крия, нямам какво да крия. Ние сме Бобокови, Бобокови не бягат. Това да го знаят всички. Даже от София няма да бягаме. До дупка ще си гоним правата", закани се Пламен Бобоков.

Пламен Нунев - от МВР шефа до портиера

Разговорът започна с декларация от Бобоков, че е предоставил на прокуратурата личните си телефон, айпад и пр. техническо оборудване, заедно с всички пароли - така че "това не е някаква специална заслуга на службите". Именно оттам обвинението разпространи sms-и с Узунов и с прокурор Николай Николов, за когото Бобоков е ходатайствал преди три години да бъде назначен за административен ръководител на Окръжна прокуратура-Русе. 

За второто бизнесменът не крие. 

"Там става дума за ходатайство за изключително достоен и отговорен човек чрез приятел, близък до един от стълбовете на власт и влияние. Все пак не беше избран", заяви Бобоков. 

По думите му му станало мъчно за Николов, защото бил "много честен човек и страхотен специалист".

След което обяви, че в областта кадрува Пламен Нунев - русенският депутат от ГЕРБ, и това е публична тайна:

"Понеже става втпрос за Русе и за кандидат за окръжен прокурор - отидете в Русе и попитайте кой в града назначава всички прокурори, съдии, директори на МВР. Всеки държавен чиновник до портиер се назначава от едно лице - областният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. Той разбира се не го прави сам, зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна."

И допълни:

"Нека да ви кажа нещо - тези избори винаги са предопределени. Има два стълба на влияние, които определят кой къде да отиде. Аз прости имам приятел, близък до втория стълб. Нашият народ може да е страхлив, но е много интелигентен. Всичко се знае в тази малка държава."

По думите на Бобоков "търговията с влияние предполага наличието на влияние". "Аз нямам такова влияние, аз мога да търгувам само с масла", сложи точката на темата с прокурор Николов бизнесменът.

Лобизмът в цивилизованите държави е нещо страхотно

Бобоков призна и че има интереси в Африка, в т.ч. Либерия и е водил разговори с президента на Либерия, "не с президента на България" - подчерта, за концесия на пристанище. Последното е по повод появили се спекулации, че държавният глава Румен Радев е подпомагал дейността на Бобокови, както и че бизнесмените са лобирали за посланически назначения.

Тук Бобоков отрече. 

"Не, не, не. Единственият ми диалог с президентската институция е да видим в коя държава се правят посещения", подчерта Бобоков.

Практика е представители на едрия бизнес да бъдат включвани в официалните делегации при посещения на президент и премиер в чужбина. Голямата дипломация се прави от бизнеса, българският президент може да подпомага, заяви в този контекст Бобоков.

"Лобизъм е лоша дума в България. В цивилизованите държави е страхотно нещо", подчерта.

Нали виждате, че се забавляваме в тази държава

Както е известно, електронните устройства на Бобоков са показали кореспонденция между него и Пламен Узунов, при която президентският секретар е изпратил на Бобоков непубликувано още съдебно решение. То касае "арестувания" от България либийски танкер БАДР. Обяснението на бизнесмена тук бе, че е имал интерес за развитието на този казус заради собствените си интереси в Либия. И по-точно: има ли смисъл да прави бизнес там, ако страната ни бъде обявена за пиратска държава, която "анексира" чужди плавателни съдове.

"Този казус е много интересен, защото освен за бандитска държава, България скоро ще бъде обявена за пиратска държава. Единственият шанс на тези измамници е, че Либия е във война и няма кой да се занимава, но при първи мирен договор ООН ще ни обяви за пиратска държава.

Аз работя от 10 г. в Либия. Беше ни казано, че ще бъде забранен всякакъв бизнес с български компании, ако казусът не се разреши в полза на Либия. Просто исках да разбера има ли смисъл да се ходи до Либия", оправда комуникацията с Узунов Бобоков.

На въпрос на журналистката Десислава Ризова как Узунов се е сдобил с непубликуваното съдебно решение, бизнесменът отвърна: "Ми може да е имал връзки в деловодството, бе госпожо Ризова, какъв е проблемът. Както виждате, нищо страшно не се е случило. Нали виждате, че се забавляваме в тази държава". Последното бе очевидна препратка към задочния фейсбук "разговор" между също обвиняемия Васил Божков и премиера Бойко Борисов.

По питиенце

Конкретно за познанството си със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Радев, Бобоков призна:

"Да, познавам го, считам го за приятел. Съвет винаги съм търсил - той е изключително интелигентен, подготвен човек. През седмица-две може да сме се виждали да пием по едно питиенце и да си говорим за злободневни теми".

Не съм го молил да лобира, какво може да направи той и да съм, допълни Бобоков.

И изброи също така другите си познанства с властта: "Разбира се, познавам премиера. Лично много добре го познавам. Откривал е три наши завода. Не, абсурд, не сме приятели". Заводи са откривали още експремиерът Симеон Сакскобургготски, президентът Георги Първанов, бившият министър на икономиката Божидар Лукарски и мн. др. Съвсем естествено е водещият бизнес в България да се познава с премиери, президенти - каза в заключение Бобоков.

Ние сме съзидатели

"Искам ясно да отлича мен и брат ми от тези хора. Различни планети сме, да знаете. Ние имаме друг морал, принципи, ценостна система, ние сме съзидатели. Създали сме 12 завода, 2000 работни места."

Така пък Бобоков коментира въпроса дали някога си е представял, че може да се озове в сходна на Баневи, Арабаджиеви, Стайкови и други известни бизнесмени, днес с обвинения, ситуация.

По думите му от въпросната организирана престъпна група от 7 души, която претендира прокуратурата, той познава само двама. Единият от тях - брат му Атанас. С бившия вече заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков, сочен за част от тази група, Бобиков се бил виждал преди 5 години. По думите му "никога не съм комуникирал с този човек", което било видно и от иззетата техника.

"Никога никой от нас не се е занимавал в битови отпадъци като тези от италианския боклук. Има внос на суровина - оловен скрап - за производство на акумулатори. Единственото общо е, че ние сме предали 3% от отпадъка за съхранение в компании. Въпросната фирма в Плевен е внесла пластмасови отпадъци за производство на плочи, не за горене, за плочи", коментира още Бобоков по повод обвиненията за фиктивен износ на отпасни отпадъци за унищожаване.

Божков и ние - "Роудстър" Ламборджини и трактор Ламборджини

Като "много добри познати" определи Пламен Бобоков отношенията си с "изгнаника" в Дубай Васил Божков.

"Познаваме се от 90-те години, бяхме в някаква организация обща - "Възраждане". Приятели - силно казано - много добри познати. Никога не сме имали никакъв бизнес", заяви Бобоков.

По думите му имало опити да се внуши някакъв общ интерес между Бобокови и Божков - по линия на колекционерството. Но в интересите им имало голяма разлика. И Бобоков я описа така:

"Единият има "Роудстър" Ламборджини, а другият трактор Ламборджини - това е връзката. Ние сме с трактора. Васил Божов има изящна колекция, нашите колекции са фокусирани върху науката."

Ми така е, бе г-н прокурор, ние работим

Както е известно, по-големият от братятя Бобокови все още е в ареста. Пламен Бобиков го описа като "корав българин, много търпелив човек".

"В крайна сметка, всичко опира до това да те вкарат на Г.М. Димитров (следствения арест)  и да те мачкат психически. Брат ми е болен човек, претърпя операция, има нужда от рехабилитация, не от арест", заяви Пламен Бобоков.

Като по думите му условията в ареста са отвратителни.

"Ние сме момчета от село, ама истинско село, не Банкя. Виждали сме всичко, но такава гадост няма", направи препратка Бобоков към родното място на премиера Борисов.

И по повод мерките за неотклонение, заяви:

"Ние сме Бобокови, Бобокови не бягат. Това да го знаят всички. До дупка ще си гоним правата. Даже от София няма да бягаме.

Трябва някой да говори. Аз нямам какво да крия, нямам какво да крия."

На въпрос дали се страхува от нови мерки срещу него след това интервю, Бобиков пак препрати към Борисов - със снимките с пистолет на нощното шкафче в спалнята му: "Страхувам се. Премиерът се страхува, кой съм аз, че да не се страхувам."

На финала Бобоков иронизира и прокуратурата, която обяви какъв голям обем от информация обработва по делото.

"Ми така е бе г-н прокурор, ние работим. Не стоим по цял ден да си чешем разни работи и да си измисляме приказки."