И все пак концесионерът на северния плаж в Ахтопол, който с багер разора дюните на ивицата, ще отнесе по-солена глоба. Първоначално бе предвидено той да бъде наказан със санкция от 500 лева до 5000 лева. От местната екоинспекция обаче сега заявяват, че глобата ще е от 1000 лева до 10 000 лева.

Това става ясно от отговор на директора на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова до еколога Борислав Борисов. Повод за запитването на Борисов относно глобата е фактът, че от екоинспекцията обявиха в края на май, че при извършена проверка на място са установили увреждане на дюните, а виновникът ще бъде наказан с 500 до 5000 лева. А виновникът е известен - стопанинът на ивицата, който дори сам си призна, че е управлявал багера.

Последва обаче обществено недоволство, тъй като въпросната санкция е описана в Закона за защитените територии като наказание за физическо лице, въпреки че нарушението би трябвало да бъде причислено към юридическото лице - "Л-Петрол инвестмънт" като концесионер на плажа. От отговора на Атанасова става ясно, че РИОСВ се е коригирала при определянето на наказанието. Не се посочва обаче какво ще е точно то. Не бил изтекъл срокът за връчване на акта.

Припомняме, че в края на миналия месец в социалните мрежи се появиха снимки на багер, който копае върху дюните непосредствено зад "Ахтопол-север-източна зона".  По думите на концесионера идеята била поставяне на дървена скара за достъп до ивицата, както е било одобрено по план от Министерството на туризма със схемата на плажа за разполагането на обектите по него. Твърди още, че не е заравнявал дюни, а бил разчистил няколко храста. Оплака се също така, че 60 на сто от площта на плажа била заета с природните образувания и нямало как да се опазят 100%.

РИОСВ-Бургас извърши проверка и установи, че е "извършено почистване и заравняване на съществуваща пътека (видно от орто фото снимка) с дължина около 160 м и ширина около 2.5 м, свързващ плажната ивица и зона за паркиране".

"Успоредно на него, върху съществуваща пътека и в съответствие с одробената схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения, е извършено частично почистване и заравняване на терен откъм плажната ивица. Върху част от пътеката, към зоната за паркиране, са поставени дървени скари за преминаване на посетители."

Пътеките преминават през картирани сиви дюни. Територията попада в границите на природен парк "Странджа" и защитена зона "Странджа" по двете директиви.