Американският природонаучен музей в Ню Йорк ще отстрани статуя на американския президент (1901 – 1909) Теодор Рузвелт от входа си след години критики, че символизира колониализма и расовата дискриминация, съобщава кметът на града Бил де Блазио, цитиран от онлайн изданието на сп. „Тайм“.

Бронзовата композиция е поставена на входа на музея през 1940 г. и изобразява Рузвелт на кон, а от двете му страни стоят статуи на индианец и африканец.

„Американският природонаучен музей бе помолен да премахне статуята на Теодор Рузвелт, защото изобразява чернокожите и туземците като подчинени и по-низши в расово отношение – казва Де Блазио в изявление. – Общинският съвет подкрепя искането. Това е правилното решение и точното време да се премахне тази проблемна статуя.“

Директорът на институцията Елън Футър казва пред „Ню Йорк Таймс“, че „обществеността е дълбоко променена от непрекъснато разширяващото се движение за расова справедливост, провокирано от убийството на Джордж Флойд“.

„Забелязахме как на статуите се гледа все повече като на силни и обидни символи на институционалния расизъм“, казва Футър.

Все още няма конкретна дата, на която монументът на Рузвелт ще бъде премахнат, нито има яснота къде ще бъде поставен след демонтажа.

Композицията с конника не е отражение на наследството на Теодор Рузвелт, смята и правнукът на президента, затова може би е време статуята да бъде преместена.

Музеят е против статуята на Рузвелт, но не и срещу личността му, изтъква директорката на музея. Бащата на Рузвелт е сред основателите на институцията. За да докаже това, Природонаучният музей ще кръсти залата, посветена на биоразнообразието, на негово име в памет на усилията му за опазването на редица животински и растителни видове.

Монументът през годините е ставал обект на гнева на протестиращи – през 2017 г. демонстранти заляха основата му с червена боя, наподобяваща кръв, и публикуваха изявление, в което настояваха за незабавното ѝ премахване като „емблема на патриархията, бялото превъзходство и колониализма“.

"Площад Славейков"