Германският град Гютерсло и окръгът въведоха отново карантина заради случаите на коронавирус в кланиците на фирмата „Тьонис“. Тя започва от днес и засега ще продължи до 30 юни.

"Въвеждат се ограничения на контактите, както през март", заяви премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Те ще бъдът отменени, когато може да се гарантира безопасността на жителите, но може и да бъдат удължени и след 30 юни. В град Гютерсло и околностите от дни не работят училища и детски градини. От днес не може да се събират повече от двама души, освен ако не са част от едно и също домакинство.

Бързото увеличаване на случаите в "Тьонис" превръща Гютерсло в първото място, където отново се въвеждат рестриктивни мерки заради COVID-19. Разхлабването започна в края на април с уговорката, че прагът от 50 положителни случая на 100 хиляди население може да върне ограниченията на местно ниво.

От карантината са засегнати 360 хиляди души. Няма да има забрана за напускане на окръга, макар да се препоръчва хората да се въздържат от пътувания. Полицаи ще следят дали се спазва изолацията. При необходимост ще се намесват екипи от здравните служби, а в краен случай може да се използва и сила. Освен това сто екипа с преводачи от полски, румънски и български ще са на разположение, за да обясняват мерките.

Заразените в кланицата са 1553-ма души. По думите на Лашет положителни проби са дали и членове на семействата им, както и 24 души, които не са свързани с тях. Премиерът обясни още, че е открито огнището в кланицата – той е в сектора, където се реже месото.

Институтът "Роберт Кох" съобщи днес, че индексът на репродукция на вируса е 2.76 - рязко повишаване, след като в първите дни около разхлабването бе под 1. Според специалистите това се дължи основно на локалните огнища като това в Гютерсло. Според президента на "Роберт Кох" в Германия има риск от втора вълна, но тя може да бъде предотвратена.