В изслушване пред Съвета за електронни медии (СЕМ), което трудно може да бъде преразказано, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обяви водещия на предаването "Вяра и общество" – Горан Благоев, в богохулство, разпространение на реч на омразата срещу православието и в светотатство.

Въпреки, че още в самото начало обяви: "Не гледам "Вяра и общество", съжалявам, че го казвам", близо час Емил Кошлуков защитаваше позицията, че нито Българската православна църква (БПЦ), нито премиерът Бойко Борисов и решенията на правителството да отпуска държавни средства за манастири и църкви могат да бъдат обект на критики в предаване, което не е публицистично и непрекъснато нарушавало професионалната етика на обществената телевизия. 

Видимо подразнен от въпросите на членовете на СЕМ, който бяха остри и критични, генералният директор нападна София Владимирова. А настоящата председателка на регулаторния орган Бетина Жотева трябваше й се извини в края на заседанието, задето е допуснала подобен тон по време на срещата.   

От думите на Емил Кошлуков стана известно, че все още не е решил "каква ще е съдбата" на водещия Горан Благоев. Според него той е нарушил вътрешните етични правила на телевизията. 

"Нали не можеш да сключваш договор с жена си, ами много е тъпо това", заяви Кошлуков, визирайки сценаристката на предаването.

Подметна още, че към момента практиката му била първо да предупреждава, а едва след това да уволнява:

"След като видя обясненията му, ще реша какво ще правя."

Той обяви, че никой не е женен за това предаване и уточни, че емблема на "Панорама" е Иван Гарелов, но сега води Бойко Василев. Добави още, че имало порочна практика в БНТ един водещ или продуцент да смята, че може да работи за едно предаване до живот. 

Поводът за изслушването на Кошлуков в СЕМ дойде от самия Горан Благоев, който преди месец съобщи през фейсбук профила на предаването (не през личния си), че без предупреждение до него ръководството на телевизията е свалило летните повторения на "Вяра и общество".

"Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ, съобщи тогава той.

Оказва се, че за това време до сега са били изпратени множество писма до ръководството на БНТ и СЕМ, които били с идентично съдържание – писани като "под индиго", подчерта Жотева, с искане да се свали водещият на предаването. И бе отбелязано, че изпращането им съвпада с конфликта между водещия и генералния директор. 

Срещу Горан Благоев има и два сигнала в Комисията за защита от дискриминация за уронване престижа на Българската православна църква. Едната жалба е заради това, че в едно от предаванията е била оспорвана канонизацията на Св. Серафим. Светецът от руски произход, който се почита и от Българската, и от Руската православна църква, бе канонизиран през 2016 г.

Това бе съобщено от Емил Кошлуков, който изреди: 

"Директно богохулство да направиш предаване с компромати за него."

"Светиите са божии угодници. Същото е за Богородица и светите апостоли."

"Не искам да влизам в тази тема, защото наистина е гнусно."

Особен фокус върху изслушването бе предаването на "Вяра и общество" на 6 юни, когато темата е била отпускането на държавни средства за ремонт на православни храмове. 

Според Кошлуков от години Благоев подбирал тенденциозно темите и гостите си, които нямали нищо общо с православието. Посочи, че водещият нарушава лиценза на предаването, което не било публицистично, а образователно. Даде за добър пример История.БГ, където можело "да си говорим за Владайското въстание и да подпукаме Бойко Борисов", но никой не си позволявал. Докато във "Вяра и общество" се давала трибуна на критични мнения срещу изпълнителната власт, затова, че премиерът Борисов "купува" църквата с допълнителните средства от капиталовите разходи на правителството. 

"В предаването непрекъснато се нарушава законовата рамка, от много години БПЦ не е присъствала в него, разпространявани са злобни, клеветнически и дискредитиращи коментари и анализи по отношение на БПЦ и окачествяване на църковни водачи и на премиера Бойко Борисов", заяви Кошлуков. - "Обвинен е премиерът, че купува гласове, как така?"

По думите му мисията на това предаване е да защитава националните интереси, а не "да се гледа в часовника на владиката", визирайки предаване, в което се критикувал изборът на пловдивския митрополит Николай. 

И посочи, че представители на висшия клир на БПЦ отказват да гостуват в предаването. Попитан от София Владимирова дали това не е своеобразна цензура, Кошлуков отбеляза, че е по вина на водещия, който не показва различните гледни точки в своето предаване. И го правел тенденциозно само срещу православната църква, без да има подобно отношения към други религии в страната. 

Пак даде за пример "Панорама", където имало диалог с всички политически сили. По думите му, ако в това предаване всички "плюят" Бойко Борисов или Корнелия Нинова, те няма да стъпят там, нито ще "пращат" техни хора. 

"А във "Вяра и общество" хората не могат да чуят своите пастири от БПЦ", ядосано отбеляза Кошлуков. 

Попитан дали ще има повторения на предаването в лятната програма на телевизията, той каза, че засега не се планирало, защото трябвало да излъчи до август повторения на два скъпи сериала – "Борджиите" и "Госпожо Държавен секретар", чиито лицензи изтичат. 

А на настойчивите въпроси на София Владимирова защо няма да намери място "Вяра и общество" в програмата, Кошлуков изпадна в яростни обяснения и се закани, че ще пусне всички епизоди в сайта на БНТ1 заедно с бутон: "Плюй и благодари на БНТ". А накрая "заплаши": 

"Ще го планирам двойно! Ще го въртя по три пъти на ден!"  

По време на срещата генералният директор на обществената телевизия на няколко пъти спомена, че трябва да има повече духовни предавания като "Домът на вярата", което се излъчва по БНТ2. "И ако има финансиране ще има още едно. Надявам се Влади Горанов да ме слуша", каза още Кошлуков.