Губернаторът на Уисконсин вчера задейства Националната гвардия, за да бъдат защитени сгради и обекти на инфраструктурата след избухналите безредици, съпроводени с насилие през нощта срещу сряда в Медисън, столицата на щата, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.
Безредиците избухнаха, когато група от 200-300 души се събрала да протестира срещу арестуването на демонстрант афроамериканец, който нахлул с бейзболна бухалка в ресторант и крещял на клиентите с мегафон.

Протестиращите събориха две статуи в Медисън, Уисконсин.


Тълпата нападнала сенатора демократ Тим Карпентър, който снимал с телефона си протестите, изпочупила прозорците на много сгради, хвърляла запалителни бутилки по правителствена сграда и се опитала да нахлуе в сградата на Капитолия, където са разположени двете камари на местния парламент, върховния съд и администрацията на губернатора на Уисконсин. Полицията се принудили да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите, които съборили също два статуи.

Демонстранти са на седящ протест пред местния затвор в Медисън, Уисконсин, с искане властите да освободят черножож арестант.


Губернаторът Тони Евърс заяви по този повод, че това насилие е в рязък контраст с предишните мирни протести против расовото неравенство и полицейския произвол.