Публикуваните тази сутрин от Васил Божков снимки на заместник-шефа на спецпрокуратурата Ангел Кънев вдигнаха Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по тревога. Както е известно, в днешната си порция "свидетелства от Дубай" бизнесменът с 18 повдигнати у нас обвинения пусна в профила си във фейсбук три снимки: една на служители на Националната агенция по приходите, строени пред входа на сградата, и две на Кънев - на улицата, в близост до НАП. Твърденията на Божков са, че държавното обвинение оказва натиск върху приходната агенция, а Кънев, който е прокурор по редица знакови дела, в т.ч. на самия Божков, получавал "инструкции" от #КОЙ.

 

Въпросните снимки бяха разгледани от Прокурорската колегия на ВСС, която се събра извънредно днес след редовното заседание на Пленума (макар че поводът първоначално бе само преназначаването на Даниела Машева, б.р.).

Ето и декларацията, която приеха единодушно прокурорите от ВСС:

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно прие Декларация по повод публикация от 25.06.2020 г. в личния профил на обвиняемия Васил Божков в социалната мрежа „Фейсбук“.

Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск.

Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата - част от съдебната власт.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на Прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

Подкрепяме Прокуратурата на Република България в предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси.

Декларацията ще бъде изпратена до представителството на Европейската комисия, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и посолството на Обединено кралство Великобритания в България.

Декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г."

По неофициална информация Кънев може да бъде поставен под охрана на Бюрото за защита също като началника си - главния прокурор Иван Гешев.

В унисон с обвинителите се изказа след публикуваните снимки и бизнес партньорът на Божков Цветомир Найденов, който подаде сигнали срещу него в прокуратурата. Найденов е редовен коментатор на публикациите на Божков.

"Обвиняемият Крумов се крие като мишка в Дубай, но явно продължава да си плаща на бивши служители на ДАТО, щом като прокурори и служители на НАП са сложени на "външно"* ... целта е ясна - да бъдат сплашени, несигурни и в крайна сметка и те да живеят в страх. Нормално за Черепа. Ние си го знаем.

П.С.

ОПГ Череп е живо и си действа в България, а той мишкува в Дубай", написа той.

---

* - става въпрос за "външно проследяване" - термин на службите, когато на някой му се зачисляват хора да го следят чисто физически.