Аристократичният и лъскав свят на тениса се тресе от скандали, обвинения и критики - заради благотворителната верига "Адрия тур", в разгара на която стана ясно, че световният №1 Новак Джокович, Григор Димитров, Борна Чорич, Виктор Троицки и още неколцина около тях са заразени с COVID-19. 

Турнирите бяха прекратени и сега гледаме не шоу на корта с красиви изпълнения, а убийствени "форхенди" с гневни реплики и сочене с пръст. Не малка част от играчите и специалистите винят основния организатор и вдъхновител на тура - Новак Джокович.

Неговият баща Сърджан обвини Григор Димитров за нанесени вреди на неговото семейство, Сърбия и Хърватия, оказвайки се острие в поредна антибългарска пропаганда в двете страни от бивша Югославия. Разбира се, че в помощ дойде и конспиративна теория (как иначе - нямаше да сме на Балканите): най-добрият ни тенисист е използван в мащабен и коварен план да се попречи на Новак да продължи да печели и така да подобри рекорда на Роджър Федерер по титли в Големия шлем.

Не си струва да се отговаря. Както и на Сърджан Джокович, който не за първи път изрича нелепи неща.

Ако някой носи отговорност и вина за разразилите се пирове по време на чума в Белград и Задар, това е Новак Джокович. И неговото семейство, нагърбило се с организацията. Единственото извинение трябваше да е от тях (Ноле го направи), а не от Григор и Борна Чорич. Те все пак го сториха и от добро възпитание.

Казват, че времето в което живеем, е време на лидери и визионери. Винаги е така, но те са още по-нужни сега, за да ни преведат през път, който не сме и предполагали, че ще трябва да извървим.

А световният №1 допусна нелепа двойна грешка и загуби много важен мач в своя живот. Мач, спечелването на който можеше да го качи на един по-различен пиедестал - кариерен и житейски. Шапки долу пред тенисиста Новак Джокович. Може би и пред купонджията Новак Джокович - видяхме, и това му се отдава. Но не и пред организатора Новак Джокович. Нито пред лидера - той просто не е такъв, поне не го показа.

Първи аут

Тенисът бавно, мудно и малко хаотично опитва да се върне на кортовете. Някои анализатори отчитат, че е изгубено много време без почти никакъв напредък по отношение на въвеждане на протоколи, при които отново да се провеждат турнири. Липсва лидерство, заключи Би Би Си наскоро. Няма как да не се съгласим.

Състезателен тенис би могъл да се играе още през юли - с необходимите мерки и жертви от страна на всички. Сезонът ще бъде подновен едва от средата на август. Дотогава ще са минали няколко кръга от Формула 1 и вече ще започват новите сезони във футболните първенства и турнири. Как формулата успя, а това е спорт с много сложна логистика и доста повече въвлечени преки участници в процеса, при това на няколко нива? Че и критикуваните с основание по други поводи шефове на Ф1 успяха да убедят правителства да свалят 14-дневната карантина за чужденци заради участниците в големия керван.

Няколко месеца в тениса не могат да се разберат по един куп казуси - противоепидемични мерки, подпомагане на играчите извън елита, наградни фондове, ранглисти, неслучващото се обединение на ATP и WTA...

Новак Джокович е председател на Съвета на играчите на ATP. Той беше критикуван заради слаба активност и явна липса на добри комуникационни умения още преди "Адрия тур". Тук си струва да припомним нещо. В началото на март миналата година Роджър Федерер заяви пред медии в родината си, че настоятелно поискал разговор с Джокович заради нежеланието на Съвета на играчите да подкрепи за нов мандат предишния шеф на ATP Крис Кермод. 

Маестрото каза, че Новак отклонил поканата за разговор. На страната на Кермод (и Федерер) се изказаха още Рафа Надал, Стан Вавринка и други. Британецът, направил наистина много за тениса във всяко едно отношение, беше заменен в края на годината от Андреа Гауденци - подкрепен от Съвета. Не личи италианецът да тежи на мястото си - поне действията му (или бездействията) го показват. 

А сега Жокера може и да загуби председателското си място, но изглежда, че това ще се окаже за добро. В последните дни се говори, че ще плати и тази цена.

Втори аут

С "Адрия тур" Джокович имаше шанса да покаже как се организират три турнира в рамките на четири седмици. В новите условия, които просто трябва да приемем. Светът на тениса гледаше Белград и Задар. Ноле се възпротиви на мерките, планирани от US Open и допусна, че може да не замине за Ню Йорк.

Дни по-късно в родния си град той и екипът му демонстрираха пълно неглижиране на пандемията. Не, гостите му, дошли от няколко точки, не са тествани. Никъде не се носеха маски, навсякъде имаше много публика, правеха се снимки с фенове, концерти, откривания, закривания... Кортовете бяха пълни, а нощното парти в белградска дискотека предизвика недоумение още преди Григор да обяви, че носи вируса.

Защитниците на Джокович тези дни явно не проумяват, че така се даде лош пример - най-малкото. И лош сигнал към хора, които по една или друга причина все още рядко излизат от домовете си, какво остава да се веселят.

Единственото положително нещо от опита и постъпките на Джокович е, че така не се прави. Не, че не го знаехме.