"Как и защо се затваря общински път, водещ към Сараите на Доган?"

Този въпрос отправят от "Демократична България", визирайки морския палат на почетния председател на ДПС в "Росенец". На място, активистът на партията Ивайло Мирчев установява известното отдавна - пътят, водещ към резиденцията, е преграден с бариера, охранители пазят и не допускат случайни граждани. На въпроса по чие нареждане хората биват спирани, отговорът е "На шефа, който е... Вие го знаете кой е, какво да ви казвам на кого е". И този, на когото не трябва да казваме името, е казал да не ни пускате?, следва въпрос. - Ами поставен съм тук и пускам определени хора по списък. (видеото, виж долу)

Притиснат охранителят се обажда "на по-горна инстанция", а оттам се чува глас - че имотът е частен и никой няма право да преминава неканен.

Истината е някъде по средата...

Гореописаната сценка не е от днес, случвала се е и друг път под мълчаливия поглед на всички възможни видове замесени власти. Бариерата отдавна е спусната за простосмъртни, като за последно не бяха допуснати и журналистите, отразяващи пожара в резиденцията на Доган отпреди месец. Мирчев, както и общинският съветник на ДБ в Бургас Димитър Найденов са подали сигнал до кмета на града Димитър Николов за нарушаване на Закона за общинската собственост, позовавайки се на това, че пътят е общински, видно и от кадастъра, и се владее неправомерно от частни лица.

Но...

Същият този път стана повод за скандал на заседанието на общинския съвет в края на април. Поводът - кметът Николов предлага да се включи като извънредна точка в дневния ред промяна на Подробния устройствен план (ПУП) в парк "Росенец", с който на практика пътят се деактува от общинска собственост в частна. И по-точно - дава се под формата на замяна на "Хермес Солар" - близкото до Доган дружество, собственик на резиденцията, а отскоро и концесионер на плажа в до сарая.

Мотивът на кмета да иска тази спешна промяна, която не е разгледана по каналния ред в комисиите на местния парламент, са изтичащите крайни срокове за европейско финансиране за изграждане на пречиствателна станция и канализация в района, който ще включва и рибарското селище Ченгене скеля, намиращо се на повече от два километра от района. Отделно, от "Лукойл" са поискали с писмо да се разреши преструктуриране на терени на компанията, които попадат в плана за управление, за да се разши нефтената база с охранителна зона.

За разразилия се дебат на това заседание разказва БНР. "В района на парк "Росенец" има път, който отива до пристанището в момента. В резултат на промяната на този ПУП реално този път ще го деактуваме от публична общинска собственост в частна. Това означава, че вече няма да има достъп, тъй като тези парцели, в които попада, ще ги продадем на дружествата, с които заменяме", заявява общинският съветник Константин Бачийски. А Владимир Павлов допълва, че промяната на ПУП-а не касае развитието на Ченгене скеля, какъвто е един от мотивите на местната администрация, а "касае изключително подстъпите на имотите на Доган в северната част". Кметът Николов обаче настоява, че основният мотив е изграждането на канализацията и пречиствателната станция.

Любопитно е гласуването на тази точка. При първото гласуване, вотът си упражняват 45 съветници. А при второто, въпреки че се повтаря процедурата, с мотива, че някои не са могли да упражнят правото си на глас, са дори по-малко - 44. За времето между двете гласувания съветниците от БСП и "България на гражданите" са променили мнението си.

Казусът отива при областния управител Вълчо Чолаков, сезиран от опониращите местни парламентаристи, но той постановява, че гласуването за пътя към "Доган сарай" е законно, процедурата е спазена.

С това обаче той не се изчерпва. Пред Клуб Z Мирчев заяви, че решението е атакувано пред административния съд.

"Няма да спрем да питаме и да настояваме за институционални действия. Подали сме сигнал до кмета на Бургас и все още чакаме неговия отговор", заявява още Мирчев.

Той припомня още, че "в публичните си изявления Димитър Николов твърди, че инвеститорът на летните сараи на Доган е внесъл искане да осъществи ограничаване на достъпа до строителната площадка, за да се гарантира безопасността, мотивирайки се с продължаващите строителни дейности. Инвеститорът не е внесъл в общината искане за въвеждане в експлоатация на сградата. Общоизвестното обстоятелство е, че тя се ползва от близо пет години". Факт - твърди се, че сараите още са строителна площадка, а заграждането на пътя на практика предпазва гражданите от наранявания при преминаване през "опасния" терен.

Проверките на районната и окръжната прокуратура по случая с преграждането на общинския път са завършили с откази за образуване на досъдебно производство. Клуб Z опита да се свърже с Николов, но той не отговаря на мобилния си телефон.

Така районът все повече заприличва на анклав. Само преди година "Хермес Солар" взе и плажа при резиденцията. При една интересна процедура.

Както Клуб Z писа, през март 2019 г. с решение на Министерския съвет ивицата бе дадена на концесия на дружеството за срок от 15 години. 

Историята около тази концесия е любопитна покрай отказа на предишния й стопанин от конкурса за наематели. 370-метровата брегова линия и плажна ивица е с площ от 9226 кв. метра и бяха отдадени под наем срещу сумата от 48 000 лв. годишно на "Хермес Солар". Компанията, която преди 2014 г. е била собственост на Хайрие Хаджийска, най-близкия сътрудник на покойния вече секретар на Доган - Ахмед Емин, печели търга с тайно наддаване за плажа на втора стъпка. Причината е, че класираната на първо място фирма се отказва.

От документа не се разбираше какви са причините "Томи-Ар" ЕООД да не пожелае да управлява плажа през тази година - отказът е бил депозиран писмено в Министерството на туризма два дни след като печели търга и е издадена заповед и за това. Справка показва, че и в предишни години именно тази компания е печелила търговете и е оперирала на плажа. До появата на "Хермес". От "Томи-Ар" отказаха всякакви коментари за мотивите си да се откажат от спечеления търг.

Самата история на "Хермес Солар", която иначе произвежда соларни панели, е любопитна. Компанията е създадена в началото на 2011 г. в София и сред акционерите е Хайрие Хаджийска. Това е дамата, която е работила с Ахмед Емин до самоубийството му през 2008 г. Компанията има кредити от КТБ. Според публикация от края на 2014 г. в блога "Финансови смислици" на Мирослав Иванов задълженията на компанията към банката са били погасени със заем от Първа инвестиционна банка. 

Строежът на морския сарай започва през 2014 г., а малко преди това в собствеността на "Хермес Солар" настъпват промени - трима от акционерите, в това число и Хаджийска заедно с брат си, вече не са част от компанията, а и досега управител и мажоритарен акционер е Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011-2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. В компанията остава един от предишните й акционери - руският гражданин Георгий Серопян.