Двамата най-големи шефове в ГДБОП, отговарящи за противодействие на наркотрафика, и още един полицай са арестувани за получаване на подкуп. Това е станало при проведена снощи операция, съобщи днес главният прокурор Иван Гешев на брифинг.

Задържани са началникът на отдела за борба с наркотрафика Цветан Панков, началникът на сектора Кирил Ванков и още един служител от дирекцията. Размерът на подкупа не бе обявен, но ставало въпрос за дългогодишна престъпна дейност по "опъване на чадър" над бандитски групи (ако се съди по публикуваните снимки по-долу, подкупът не е никак малък, б.р.).

Гешев каза, че е "потресен и разочарован". 

"Констатираните от нас обстоятелства са много меко казани притеснителни и срамни", каза той.

Притеснително е, че двамата са възможно най-високопоставените държавни служители, които трябва да дават отпор на наркотрафика, изтъкнаха и Гешев, и вътрешният министър Младен Маринов по време на брифинга. Те са и лицата, които контактуват с чуждестранните ни партньори, стана ясно още от думите на двамата.

Гешев говори, че организираната престъпна група (тримата са точно "достатъчно" за обвинение в ОПГ, б.р.), освен че покровителствала "хората, които тровят децата ни" и удряла конкуренцията им, те "предали доверието" на нашите партньори в ЕС.

Панков и Ванков са много дългогодишни служители на МВР, а Гешев изтъкна, че лично е работил с тях.

И друго интересно - Младен Маринов обяви, че е поръчал незабавен анализ на цялостната дейност на ГДБОП и след това заедно с министър-председателя Бойко Борисов щели да вземат "информирано решение" за преструктурирания в службата.

В публичното пространство директорът на ГДБОП, който сега най-вероятно ще "изгори" - Ивайло Спиридонов, - е спряган за много доверено лице на премиера Борисов, а не на другите присъдружни му кръгове.

 

 

Друга любопитна новина от деня е, че главният прокурор Иван Гешев избра тази акция, за да анонсира чисто новия си туитър профил.

 

 

А с ирония - също в туитър - реагира обвиняемият Васил Божков:

 

Брюксел: Не коментираме, но България да гарантира реформите

„В контекста на Механизма за сътрудничество и проверка ние не коментираме индивидуални случаи, но гледаме общата картина, както и предприетите действия от страна на българското правителство за изпълнение на препоръките.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z Кристиан Виганд – говорител на Еврокомисията по въпросите на правосъдието, равноправието и върховенството на закона. Попитахме го дали арестите могат да запавят окончателното отпадане на мониторинга, който технически още съществува. Поинтересувахме се също дали това може за пореден път да забави членството ни в Шенгенското споразумение.

„Нека припомня, че в последния доклад по Механизма ЕК установи, че напредъкът на България е достатъчен спрямо поетите от нея ангажименти при присъединяването й към ЕС. В същото време ние ясно показахме, че  България трябва да гарантира по-нататъшното осъществяване на необходимите реформи. Освен това преходът към новия Механизъм за върховенството на закона ще даде възможност на Комисията да продължи наблюдението за това как България ги изпълнява“, каза още Виганд.