Сър Иън Маккелън ще влезе в главната роля в нов спектакъл по „Хамлет“ на Шекспир. В пиесата датският принц е на 30 години, затова изборът да го изиграе 81-годишния Маккелън е изключително необичаен. 

Това  ще бъде първата продукция в британския театър след вдигането на ограниченията на карантината, въведена през март заради коронавируса, съобщава „Индипендънт“. Репетициите започват на 29 юни. Режисьор на спектакъла е Шон Матиас, продуцент – Бил Кенрайт. Продукцията ще дебютира на сцената на Кралски театър „Уиндзор“.

Последният път, в който Маккелън играе датския принц, е преди 50 години.

„Чувствам се късметлия, че отново ще работя, благодарение на вдъхновяващия оптимизъм на Бил Кенрайт и поканата на Шон Матиас, да преразгледам Хамлет 50 години след първата ми среща с него – пише Маккелън в обръщение към публиката на страницата на театъра. – Винаги съм много скептичен, когато определят актьор за „най-добрия Хамлет на своето поколение“, особено като се има предвид, че никой го е писал за моето. Имайте предвид, че конкуренцията беше забележителна, през 1971 г. имаше десет британски принца на Дания.

Тогава бях на 31, същите години като Хамлет в края на пиесата. Режисьорът Робърт Четуин ме убеди, че не бива да разказваме историята на мъж, който не може да вземе решение. Нашият Хамлет беше момче, което знаеше какво точно трябва да се направи, но му липсваха ресурсите на мъжа. Носех панталони, затъкнати в ботуши, и пуловер под коженото ми яке с ресни. Имахме психеделичен, многолик дух, отразен в огледалата на сцената. Този модерно изглеждащ Хамлет не се хареса много на критиците.“

"Площад Славейков"