Еврокомисията и застъпническата организация „Гражданин на света“ успяха да мобилизират днес 6,15 милиарда евро допълнително финансиране. То трябва да подпомогне разработването на ваксини, тестове и лечение на коронавируса, както и да осигури справедлив достъп до тях. Набраните средства ще подкрепят и икономическото възстановяване в най уязвимите региони и общности в света.

Това стана на проведената днес от ЕК и „Гражданин на света“ среща на върха за ангажименти по линия на инициативата „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“.

Сумата включва ангажимент за 4,9 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в партньорство с Комисията и ангажимент за 485 милиона евро от страните членки на ЕС.

В резултат поетите общо ангажименти в започналия на 4 май маратон по линия на Глобални действия срещу коронавируса достигнаха 15,9 милиарда евро.

В срещата на върха участваха 40 правителства, които поеха ангажимент да осигурят всеобщ достъп до лекарства против коронавируса. Друг техен ангажимент е да помогнат по справедлив и равнопоставен начин за възстановяването на общностите, засегнати тежко от пандемията.

Срещата бе кулминацията на започналия през май маратон. То бе съпроводено от концерт с участието на световни звезди и бе в рамките на "Глобална цел: ОБединени за нашето бъдеще" - съвместно начинание на ЕК и международната организация за застъпничество „Гражданин на света“.

„Ще сложим край на пандемията едва тогава, когато тя свърши навсякъде. Това означава всички хора по света да имат достъп до тестове, лечение и ваксини, независимо къде живеят, откъде са и как изглеждат. Затова имаме нужда да инвестираме в производството на ваксина в безпрецедентни скорост и мащаби“, изтъкна председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ такава задача може да бъде изпълнена само ако светът бъде обединен.

Тя припомни, че за целта са необходими десетки милиарди евро. Точно затова е започнал маратонът на 4 май. До знес бяха събрани над 10 милиарда евро. Необходими са обаче повече пари. И именно затова ЕК е създала екип с „Гражданин на света“ и хората на изкуството. Фон дер Лайен вярва в тяхната сила и способност да обединят хората и мобилизират енергията им.

Урсула фон дер Лайен се изказа и срещу т. нар. ваксинен национализъм:

„Опитвам се да убедя страните, където доходите са високи, да не пазят ваксините само за себе си, но и за страните със средни и ниски доходи.“

Сред застъпниците на инициативата са Николай Костер-Валдау, Майли Сайръс, Анжелик Киджо, Кен Джонг, Мелинда Гейтс, д-р Вин Гупта, председателят на Националната асоциация за развитие на цветнокожите (NAACP) Дерик Джонсън, футболните легенди Дейвид Бекъм и Юри Джоркаеф.

Концертът бе с участието на „Колдплей“, Шакира, Сайръс, Джъстин Бийбър, Куейво и други изпълнители.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗКАЗВАНИЯТА НА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ И КОНЦЕРТА ТУК: