Атаките към премиера Бойко Борисов със снимки и аудиозаписи идват от негови политически ортаци. Това каза пред "Фокус" лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов, който е и бивш шеф на контраразузнаването.

"Ще прозвучи кощунствено това, което ще ви кажа, но аз си мисля, че сегашните политически ортаци, те отдавна са установили, че той (Бойко Борисов - б.р.) е етично амортизиран като политически играч и вече не може да им бъде полезен, и на практика работят върху това да го заместят. Оттам идват нещата. Няма откъде тези аудиозаписи и тези снимки да излязат, освен от хора, които са много близки до министър-председателя. Тук аз не искам да обсъждам тези измислени сценарии, че едва ли не НСО там снимали", заяви Атанасов.

Според него версията, че снимките на спящия премиер са направени от "девойки", не били за подценяване.

Навремето Държавна сигурност е разполагала със специално подразделение за подбор и обучение на високо квалитетни проститутки, които да бъдат използвани за активни мероприятия. Не изключвам сега приближени хора, с които доскоро премиерът работеше заедно, да са работили по този начин. Даже би могло да се каже, че това е водеща версия", смята Атанасов.

Той изтъкна, че премиерът не иска да се извършва всеобхватно разследване, което да провери истинността на тази информация и да докаже, че това са компромати.

"Той не иска това. Той е гневен той излиза с цялата си парламентарна група, даже министри, гневно да се сърди на това, което се случва, но не иска разследване", каза Атанасов.

Той коментира и разкритията в ГДБОП за корумпирани служители от отдела за наркотиците и оствката на шефа на службата Ивайло Спиридонов.

"Още преди 2 или 3 месеца във висшите коридори на МВР се заговори, че трябва да бъде сменено ръководството на ГДБОП, начело със Спиридонов. И тази цялата оперета с тези задържани шефове от борба с разпространение на наркотиците: цели да бъде оказан натиск и той явно е постигнал своя ефект. Но в същия момент в съобщенията, които бяха разпространени за тази операция, има един много интересен детайл, че тази престъпна организирана група, която е действала начело с шефа на отдел наркотици, била действала 3 години. Вижте, това не са 3 дни, 3 месеца или 3 седмица – 3 години. Какво е правено 3 години? Това е тежък провал на ръководството на министерството като цяло, защото това означава, че е допуснато в средите на такава важна служба, каквато е ГДБОП, да съществува усещането за ненаказуемост и недосегаемост за тези служители. Така че Спиридонов подава оставка, а министърът ще носи ли отговорност затова, че 3 години в най-важната служба на МВР е съществувала такава корупционна среда", попита Атанасов.

Според него има задкулисен кръг от хора, които напътстват и дори ръководят управленските действия на премиера.

"И той в някакъв смисъл се явява инструмент за реализиране на икономически интереси, носи отговорност, но не той е този, който взема решенията", каза Атанасов.

И допълни:

"Този кръг е свързан с Държавна сигурност и бих казал, техният политически инструмент в публичната власт в България е ДПС".

Според Атансов Борисов играе двойна игра по отношение на Русия. Вербално той напада Москва, но на практика не пречи на нейните имперски интереси.

"Вижте с какви темпове, как се строи газопровода, "газопровода на дружбата" бих се пошегувал аз, с който Путин ще снабдява с газ своите приятели в Сърбия и Унгария, и българското правителство и Борисов оказват сериозен съпорт. Даже Путин му се скара, че темповете са забавени, след което Борисов докладва след среща със сръбския президент, че наваксват. В тези отношение много е сложна ситуацията. Аз смятам, че Борисов не е проблем на руските имперски интереси ш на Балканите, и в Европа, а той никога не е бил мишена и на руските служби. Между другото, имаше 2-3 случая в предните години, в които стана ясно, че на някои от операциите, които руските служби провеждат на Балканите, както беше в Черна гора, да речем, плацдармът е в България, и тук се организират и се обезпечават тези операции", каза още Атанасов.

Той припомни, че по времето на правителството на Пламен Орешарски Борисов е заявявал публично, дори от парламентарната трибуна, че се страхува, че ще го арестуват, а в ареста ще го убият.

"Мисля, че тогава сключиха сделка с тези, които го смъкнаха, така да се каже, от власт, които го "страхуваха". И тогава сключиха сделка, и впоследствие и следващите правителства, и предното, и сегашното, той винаги е обслужвал интересите на тези, които направиха правителството на Орешарски. Но пак ще кажа, аз смятам, че те са установили, че той е тежко амортизиран и не може да бъде ползван повече, затова според мен сега се работи за неговото дискредитиране и отстраняването му от власт, ако може да бъде заменен от друга конструкция, която да обслужва тези интереси", коментира Атанасов.