Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и издателят Иво Прокопиев са невинни. Специализираният съд ги оправда на първа инстанция, съответно - първия, че е превишил властта си, с цел да набави за другиго – дружеството "Булброкърс", облага, а Прокопиев - че умишлено го е улеснил.

Невинни са също настоящият кмет и бивш министър на икономиката Трайчо Трайков, както и 3-ма служители от инвестиционния посредник "Булброкърс".

Става въпрос за продажба на миноритарния държавен дял от 33% в дружествата "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване" през 2011 г. За него прокуратурата изчислява щета от 21 млн. лв. - като сравнява цената на една акция с тази, постигната за мажоритарния пакет.

Клуб Z припомня, че то е и едно от малкото дела, които се оказаха в заварено положение при промяната на подсъдността през 2017 г. за "високата корупция". Така казусът, който първо бе в Софийския градски съд, се озова в Специализирания, тъй като има замесени министри.

Обвинението бе и по специалния член за деяния от приватизацията.

При все това обвинителният акт бе връщан на прокуратурата на 2 пъти - един път от "обикновения" Градски, един път от Специализирания съд, защото не съдържаше факти и бе неразбираем. До степен, че обвиняемите не могат да разберат обвиненията си.

При последната си дума миналата събота Иво Прокопиев отново заяви, че до ден днешен не разбира в какво го обвиняват - за даден съвет и изказано мнение по време на среща на Националиня тристранен съвет за сътрудничество пред 2010 г. Който, на всичкото отгоре е само консултативен орган.

Той каза, че в началото на процеса - когато заявявал, че не му е ясно как публично изказване може да бъде криминално деяние, му казвали, че до края на делото ще му се изясни.

"Е, не ми се изясни", обяви съиздателят на "Капитал" и "Дневник".

 Иво Прокопиев идва в Спецсъда при поредния рестарт на делото срещу него през януари, 2019 г. Снимка Архив БТА

Според обвинението той е подбудил и подпомогнал тогавашния вицепремиер Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а именно да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции (нищо че сделката е на Българска фондова борса, б.р.). При разпита си от САЩ Дянков, който нямаше възможност дори да се прибере да си чуе присъдата, обяви, че винаги е спазвал законите. 

Трайков пък е изправен пред съда за безстопанственост, тъй като в онзи момент е бил принципал на държавните дялове във фирмите. Самият той каза, че това е парадокс, защо отговаря за решение, което е на Министерския съвет.

Трайчо Трайков пристига днес в съда. Симеон Дянков пък изобщо не присъства, защото не може да дойде от САЩ. 

Останалите трима подсъдими са Радослав Рачев, изпълнителен директор на дружеството "Булброкърс" ЕАД, избрано за инвестиционен посредник при продажбата на миноритарния дял, както и служителите му Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са обвинени за това, че са предложили на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил стойността на акциите и така е нанесена щетата за държавата.

Днес в последната си дума Прокопиев каза:

"От продажбата на миноритарните дялове държавата е получила значителни финансови средства в много труден момент и е намалила бюджетния си дефицит, тогава когато е било най-важно. Постъпилите приходи са били трикратно повече от планираните. Предприятията са си живи и здрави и до днес са едни от най-големите работодатели в страната.

Какво обаче се случи с “Булгартабак”, продаден с конкурс и преговори, начин който прокуратурата смята за по-добър. “Булгартабак” беше продаден на "стратегически инвеститор", който по-късно се оказа политически инвеститор, а още по късно, след седем години, фалира. Над 2000 души останаха без работа в Благоевград и София. Един от редките случаи на фалирал тютюнев монопол известен в историята.

Ако борсовата приватизация е лоша, тогава за не-борсовата защо не се говори и не се водят разследвания?

Стана ясно, че прокуратурата не одобрява приватизацията изобщо и в много голяма степен това е дело срещу приватизацията. Затова нека да видим какво стана с предприятията, които не влязоха в списъка за продажба през 2010 и в които държавата запази изцяло "стратегическия" си интерес и 100% акционерен контрол.

След което изреди - НЕК, БЕХ, Топлофикация-София, Марица изток-2.

Общо, под държавното управление, тези стратегическите фирми в енергетиката са натрупали над 1.5 млрд загуби и над 9 млрд задължения за последните 10 години. За тези десетки милиарди обаче няма разследвания. И без да се прилагат някакви сложни методи за оценка, с просто око се вижда, че тези дружества са тежко декапитализирани.

И още:

"Тук е мястото да кажа, за цялото българско общество стана ясно, че това не е само процес за продажба на акции или за даване на експертни мнения.

Т.нар. “Дело ЕВН” е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционна позиция на “Капитал” и “Дневник” и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България."

А Трайчо Трайков каза:

"Трите приватизации (б.р. за трите енергийни дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО) са извършени по един закон, одобрени от Агенцията по приватизация, а нейния началник сега е министър (става дума за Емил Караниколов, - тогавашния шеф на Агенцията, която реално е отговорна за приватизацията, но който никога не е бил обвиняем, б.р.).

Може да не направите днешния ден най-лошия в живота ми, като покажете и на Европа, че можете да не осъждате невинни хора“, допълни Трайков.

Миналия четвъртък съдия Вилислава Ангелова, която гледа делото, изненадващо и съвсем видимо го ускори, като заличи като свидетели трима австрийци от дружеството ЕВН-Австрия, чиито разпити според защитата имат значение за случилото се. Първо тя щеше да ги разпита по скайп, но чрез свой представител те изявиха жеание да дават показания пред австрийския съд. Такава процедура има в НПК.

Дори наблюдаващите прокурори Емил Петров и Наталия Станчева бяха заявили на предишни заседания, че имат въпроси към тях. Този развой беше изненадващ и предвид факта, че самата съдия Ангелова преди бе насрочила следваща дата на процеса – 20 юли

Вместо това обаче, съдията заличи свидетелите, отхвърляйки всички възражения и допълнителни искания на защитата. Аргументът ѝ беше, че пристъпва към заключителната част от делото, за да бъдел спазен разумният срок за разглеждането му.

След това адвокатите поискаха разпити на президента на КНСБ Пламен Димитров, който е бил на въпросното заседание на Тристранката, и на премиера Бойко Борисов. Също им бе отказано, което доведе до искане на адвокат Даниела Доковска за отвод на председателката на съда. Напусто.

Така на редовното заседание в четвъртък - 18 юни, Ангелова насрочи финалните пледоарии за след 2 дни - събота, 20 юни. Във въпросния ден маратонските пледоарии продължиха 14 часа - до след полунощ, и бе обявена датата за прочитане на присъдата днес - неделя.

Също във връзка с това дело, както и с другите срещу Прокопиев, стана още нещо без прецедент: бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ, написа писмо до организацията "Репортери без граници", в което ги уверяваше, че държавните ходове срещу Прокопиев нямат нищо общо с дейността му на издател.