Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация за влизане в страната, няма да бъдат допускани да преминат границата. Изискването влиза в сила от 1 юли, а формулярът трябва да е попълнен 48 часа преди пътуването. В резултат гражданинът ще получава в електронната си поща код, който трябва да представи.  

Проверките на гражданите ще бъдат на случаен принцип.

Формулярът може да бъде намерен тук: https://travel.gov.gr/#/

В неделя стана ясно, че всички туристи ще бъдат задължени да попълват декларация, в която се съдържа информация за държавата, от която желаещият да влезе в Гърция идва, за предишни пътувания, както и точен адрес на мястото, където ще пребивава и за какъв период от време.

Новата мярка е част от стратегията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на COVID-19. Както стана ясно още в неделя, от 1 юли отварят всички международни летища.

При случай на турист с коронавирус той ще бъде карантиниран в специално отредени за целта хотели. Разходите по престоя му ще поеме Гърция. Турист, за когото на границата се разбере, че е заразен, няма да бъде допускан в страната.