Аудиофайловете с глас, за които се твърди, че са с този на премиера Бойко Борисов, които през последните седмици пристигат в редакциите на някои медии, могат да бъдат проследени. Това казват пред бТВ два експерти по киберсигурност, които са разгледали данните от съобщенията. 

Припомняме, че преди десетина дни се появи запис, на който глас, приличащ на този на премиера, говори с обидни квалификации за председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, обсъжда своите разговори с високопоставени членове на правителства на партньорски държави и коментира бъдещи прокурорски постановления. Преди два дни пък се появи нов запис, на който се твърди, че премиерът говори с бизнесменът Валентин Златев, както и със свой приближен човек. Премиерът му дава инструкции как да се държи пред медиите, как трябва да се подиграват на президента Румен Радев - "да изглежда смешен".

Днес експертите потвърждават, че последният имейл е пратен от платформата "Гориламейл", с цел подателят да скрие самоличността си. Сайтът генерира компютърно създаден адрес, който се заличава след определено време. 

Според ИТ спецовете обаче - подателят е оставил следи. 

"Този някой, където е оставил следа, че се е свързвал - може да е през ТОР или VPN. Те оставят следя, тъй като това е един тунел, който се изгражда от точка до точка, значи може да се проследи кой е първоизточникът", обяснява Мирослав Стефанов. 

Бърз преглед на данните пък показва, че анонимния мейл води към първоначална точка към домашна мрежа в Гърция, казва другият експерт Станислав Атанасов. 

"Човек с малко по-сериозни познания никога не би оставил толкова много следи, колкото са оставени в този мейл", допълва той. 

И двамата стигат до извода - ако службите в България искат да започнат разследване, то те имат следа, която да последват.

"От една страна заглавната посочва айпито, от което е изпратен. От друга - "Гориламейл" се хоства в Америка, могат да изискат трафичните данни за този период от време". 

В крайна сметка мнението на специалистите е единодушно: 

"Ще бъде доста трудно, но не и невъзможно"

От телевизията пък обясниха, че са изпратили въпроси до МВР и прокуратурата - дали разследват кой и откъде е изпратил писмото с гласа, наподобяващ този на премиера. До момента обаче - отговор няма.