16:30 ч.: Проучване: Западните народи смятат, че COVID-19 е засилил влиянието на Китай

Пандемията от новия коронавирус кара все повече западняци да възприемат Китай като първостепенна сила, а САЩ като губещи влияние, показва допитване, цитирано от Франс прес. Анкетата е извършена сред французи, германци и американци от мозъчния тръст "Германски Фонд Маршал".
През май над една четвърт от запитаните французи са смятали Китай за най-влиятелната сила в света при само 13 процента през януари. Подобна тенденция се наблюдава сред германците (от 12 процента през януари и 20 процента през май) и американците (от 6 на 14 процента).
И в трите страни САЩ продължават да са смятани за най-влиятелната държава, но вече не толкова убедително.

"Преди кризата китайското влияние в света беше нещо като абстрактна идея. Като се сетим колко сме зависими от Китай за маски и медицинско оборудване например, нещата придобиват съвсем конкретни очертания", каза Мартен Кенсез от парижкия клон на организацията.

Според него тази промяна ще има трайно отражение, тъй като се наблюдава сред всички възрастови групи и политически възгледи.
Във Франция и Германия анкетираните се надяват правителството им да се държи по-твърдо с Пекин по въпросите на климатичните промени, човешките права и киберсигурността. В САЩ числата са по-ниски, може би защото администрацията на Тръмп вече защитава по-твърд подход и това подтиква Европа да направи същото, отбелязва АФП.
Анкетата показва и разминаване в мненията за влиянието на Великобритания, която напусна ЕС в началото на годината. За 53 процента от американците Великобритания е най-влиятелната европейска страна. Това мнение се споделя от едва 8 процента от германците и 6 процента от французите.
В допитването, извършено между 9 и 22 януари и между 11 и 19 май, са обхванати по над 1000 души във всяка от трите страни.


14:30 ч.: Върховният комисар на ООН за човешките права осъди репресивните действия на Москва и Пекин в контекста на пандемията 

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет осъди тормоза и сплашването от страна на властите в Китай и Русия в контекста на пандемията от коронавируса, както и отричането на действителността на санитарната криза в САЩ, предаде Франс прес.

Мъж държи плакат "Русия без Путин" на шествие в памет на Борис Немцов. Снимка АП/БТА

В реч при откриването на 44-ата сесия на Съвета на ООН за човешките права Бачелет заяви, че "в цял свят Ковид-19 се използва като предлог за ограничаване на свободата на словото и правото на хората да участват във вземането на решения, които се отразяват на техния живот".

"В Русия, Китай, Косово, Никарагуа и много други страни има сигнали за заплахи и тормоз над журналисти, блогъри и граждански активисти, особено на местно ниво, с очевидната цел да се демотивират хората да критикуват реакцията на властите на Ковид-19", каза тя.

Бачелет спомена и строгите ограничения на свободата на словото и на мирните събирания в Египет и своеволното и прекомерно прилагане на ограничителните мерки срещу пандемията в Салвадор.

"Цензурата и криминализирането на изказванията може да заличат жизненоважни сведения за справяне с пандемията", заяви Бачелет и призова да се води борба с дезинформацията. "Опасявам се, че в страни като Беларус, Бразилия, Бурунди, Никарагуа, Танзания и САЩ проблемът се усложнява от изявления, които отричат действителността на вирусната зараза, както и от растящата поляризация на важни въпроси", каза тя.

Бачелет повтори призива си за смекчаване на международните санкции, за да се гарантира на всички достъп до материална помощ и медицинско лечение.


12:00 ч.: Под 7000 нови заразени с коронавируса и над 150 починали в Русия за 24 часа

Под 7000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани и над 150 души са починали от Ковид-19 в Русия през последното денонощие, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.
Руският национален оперативен щаб за борба с епидемията съобщи днес за 6693 потвърдени случая на заразяване за изминалите 24 часа. Ръстът е под 7000 пето поредно денонощие, отбелязва ТАСС.
Общият брой на регистрираните заразени в Русия е достигнал 647 849. Страната е на трето място в света по този показател след Съединените щати и Бразилия.
154 души са починали от Ковид-19 в Русия през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 9320.
Официалната смъртност в Русия е по-ниска от тази в други държави с много заразени, отбелязват западни източници.
9220 човека с коронавирусна инфекция са оздравели в страната през последното денонощие. Общият брой на възстановилите се в Русия е достигнал 412 650.
225 789 пациенти с коронавирус остават на лечение в страната.


10:50 ч.: ТАСС: Япония стартира клинични тестове за ваксина върху хора

Японската фармацевтична компания AnGes Inc. стартира клинични тестове за ваксина срещу коронавирус върху хора. Те се провеждат в Университета на Осака.

Снимка АП/БТА

На първия етап се очаква да участват от 20 до 30 доброволци от персонала на болницата. При добри резултати се очаква през есента да започнат тестове с до 400 от пациентите на болницата. По настоящем в света се тестват над 10 ваксини срещу коронавирус. 

9:00 ч.: Над 18 000 заразени и повече от 400 починали в Индия за последното денонощие

Повече от 18 000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани и над 400 души са починали от COVID-19 в Индия през последното денонощие, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Активисти на Комунистическата партия в Индия настояват правителството да осигури безплатно лечение за всички заразени с коронавирус. Снимка АП/БТА

Индийското министерство на здравеопазването съобщи днес за 18 522 потвърдени случая на заразяване за изминалите 24 часа. С това общият брой на регистрираните заразени в Индия е достигнал 566 840. Страната е на четвърто място в света по този показател след Съединените щати, Бразилия и Русия.
418 души са починали от COVID-19 в Индия през последното денонощие. Общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече е 16 893. Индия е на осмо място в мрачната статистика.
На лечение в болници в страната са 215 125 пациенти с коронавирус. 334 822 души са оздравели.


8:02 ч.: Нов вирус с потенциал да стане пандемичен е открит в Китай

Нов грипен вирус, който има потенциал да предизвика пандемия, са идентифицирали учени в Китай, предаде Би Би Си.

Той се е появил наскоро и е пренасян от прасета, но може да засегне и хора, казват те.

Изследователите са загрижени, че той може да мутира още, така че да започне да се предава лесно от човек на човек и да предизвика зараза в световен мащаб.

Докато този вирус не е непосредствен проблем, казват учените, той има всички белези да е високоприспособен да заразява хора и трябва да бъде наблюдаван.

Тъй като е нов, хората може да имат малък или никакъв имунитет към него.

Учените пишат в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, че бързо трябва да бъдат предприети мерки за контрол на вируса сред свинете и близък мониторинг над работниците в свиневъдството.

Вчера в континентален Китай са установени 19 нови случая на коронавирус, докато ден по-рано те бяха 12, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс.

Седем от новите заразени са в Пекин. На 28 юни в столицата са регистрирани също седем нови случая, посочи в изявление Националната здравна комисия.
Регистрираните в континентален Китай нови пациенти с положителен тест за COVID-19, но без клинични симптоми като повишена температура, са четирима. Предишният ден са установени шест такива случая.
С новите данни потвърдените случаи на коронавирус в континентален Китай от началото на епидемията стават общо 83 531, отбелязва здравната комисия.


6:41 ч.: Южна Корея регистрира 43 нови случая на COVID-19; Япония запазва граничните рестрикции

Южна Корея съобщи за 43 нови потвърдени случая на COVID-19 в цялата страна и отбеляза, че заразата е започнала да се разпространява отвъд столичната агломерация, която е център на нова вирусна вълна от края на май, предаде Асошиейтед прес.

С новите случаи заразените с коронавируса от началото на епидемията стават 12 800, като 282 от тях са починали, сочат данните от днес на южнокорейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Седемнадесет от новите случаи са регистрирани в района на Сеул, където живее почти половината от наброяващото 51 милиона души население на страната. Останалите нови заразени са установени в други големи градове като Теджън, Куанджу, Пусан и Седжон. Дванайсет от новите случаи са внесени отвън.

Японското правителство съобщи, че запазва ограниченията по границите си с изключение на случаите, когато става въпрос за хуманитарна необходимост, предаде Ройтерс, като се позова на информация от вчера на сайта на външното министерство.

Властите казаха, че от утре забранителният им списък ще включва още 18 страни. Така държавите, от които е забранено да се пътува до Япония, стават 129.


3:59 ч.: Аризона отново затваря барове, фитнесцентрове и кина 

Губернаторът на американския щат Аризона Дъг Дюси нареди вчера баровете, нощните клубове, спортните центрове, кината и водните паркове отново да бъдат затворени, както вече направиха щатите Флорида и Тексас заради увеличение на случаите на коронавирус, предаде Ройтерс.
Дюси отложи отварянето на държавните училища за 17 август, след като много училища планираха да започнат новата учебна година през юли или в началото на август.
Нареждането, което е в сила от снощи и ще действа 30 дни, беше издадено, след като в неделя в Аризона беше отчетен рекорд в броя на новите случаи на коронавирус за ден. В събота пък беше регистриран рекорден брой хора, постъпили в болница с COVID-19.
Време е за допълнителни действия. Връщането ни към нормалното няма да е скоро, каза губернаторът, който забрани също събирането на повече от 50 души, освен ако местни разпоредби не гарантират спазването на мерки за безопасност като физическата дистанция.
Лос Анджелис отчете вчера обезпокоителен ръст в броя на новите случаи за ден - 2903, съобщиха здравните власти и предупредиха, че болниците скоро може да се окажат претоварени. В окръга с население 10 милиона души са установени общо 100 000 случая на коронавирус.
Лос Анджелис и съседните окръзи се превърнаха в нов епицентър на пандемията въпреки разпореждането на губернатора на щата Калифорния Гавин Нюсъм да се носят предпазни маски на почти всички обществени места.
Калифорния, която в неделя нареди баровете в Лос Анджелис и още шест окръга да бъдат затворени, е сред няколко щата (включително Флорида, Тексас и Аризона), които се борят с нова вълна в разпространението на вируса.
Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи каза вчера, че закритите части на ресторантите в щата няма да заработят от четвъртък, както беше планирано, и отварянето им се отлага за неопределено време.
Губернаторката на Канзас Лора Кели наложи на жителите на щата задължително носене на маски на обществени места. Тя каза, че с тази мярка ще се избегне евентуално връщане на карантинните мерки.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.